Annons

Gröna grupper går ihop

Göteborg Nu har aktionsgrupperna som vill bevara stadens grönområden gått samman. Nätverket Grön Samverkan Göteborg inledde sin verksamhet med en politikerdebatt i onsdags.

– Genom att gå ihop vill vi bli en starkare kraft. Vanliga medborgare har svårt att komma till tals i stadsplaneringen, man måste skrika högt om det ska hända något, säger Tomas Jonsson.

Han har sin ursprungliga hemvist i gruppen Rädda Godhemsberget, men är nu även talesperson för Grön Samverkan. Organisationen vill bli en hjälp för nybildade protestgrupper.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det går att påverka planprocessen, men då måste man vara aktiv inom ett visst tidsfönster, sedan är det försent. Där vill vi vara en resurs, säger Tomas Jonsson.

GENOMTÄNKTA NYBYGGEN

Det låter kanske som en överklagandemaskin, men Tomas Jonsson försäkrar att nätverket inte är emot nybyggnationer i sig.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Vi vill bara att det ska vara genomtänkt. Idag sker 90 procent av all förtätning genom att man bygger i grönområden av ren slentrian. Vi vill att man ska bygga mer på redan hårdgjord yta, till exempel gamla industriområden eller parkeringsplatser.

Om inget görs befarar Tomas Jonsson att stadens grönområden helt kan försvinna.

– De kan vara borta om 30 år. Grönområden behövs för att rena luft och vatten i staden, vi måste ta vårt ansvar.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

PRESS PÅ POLITIKER

Annons

Onsdag den 27 augusti anordnade Grön Samverkan en politikerutfrågning under rubriken ”Grå eller grön stad?”. Just att sätta press på politiker är en av de viktigaste uppgifterna för nätverket, menar Tomas Jonsson.

– Idag har Göteborgs politiker ingen strategi för hur man bygger staden. I stället är det byggherrar som intierar processerna och politikerna bara reagerar. Alla partier säger att de vill ha en grön stad, men de saknar övergripande handlingsplaner över hur det ska gå till. Hur ska väljarna då kunna lita på det som sägs?

Fakta: Grön Samverkan Göteborg

Ett nätverk bildat av ett antal aktionsgrupper i Göteborg.

Bland annat ingår Rädda Godhemsberget, Bevara Guldheden, Bevara Gråbergets Grönområden, Nätverket Näckrosen, Intresseföreningen Rädda Mossen, Bevara Lundby Kyrkby och Trädplan Göteborg.

Grön Samverkan arbetar för ett grönt Göteborg där man skyddar de bostadsnära gröna platserna och träden.

Nätverket vill även verka för demokratisk genomskinlighet i planprocessen för bostadsbyggande och övrig stadsplanering, samt för vetenskapligt underbyggd stadsplanering som tar miljöfrågorna på allvar.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.