Annons

Grönt ljus för tveksam modell

Örebro ​Stadsjuristen är tveksam till lagligheten. Politikerna kommer antagligen godkänna ändå. Det handlar om Öbo-modellen som ska få hyresgäster i Örebro att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter.

​I morgon, onsdag, ska Öbo-modellen avhandlas i kommunfullmäktige i Örebro.

Annons
Öbo uppfann modellen för att locka köpare när hyresgästernas intresse för att ombilda sina hyreslägenheter till bostadsrätter var svalt.
Modellen går i korthet ut på att Öbo går i borgen för den som har svårt att få ta lån.
Dessutom garanterar Öbo att de inom tio år köper tillbaka bostadsrätten, om ingen köpare finns när ägaren vill flytta.
Det var efter att Hem & Hyra i höstas avslöjade att modellen dels kunde vara olaglig, dels var av sådan vikt att Öbo själva inte fick besluta i frågan, som den blev ett ärende på politikernas bord.
Enligt förbundsjurist P-G Nyström på Hyresgästföreningen och nu även Örebro kommuns egen stadsjurist, strider modellen mot lagen att alla medborgare i en kommun ska behandlas lika.
– Jag har gjort politikerna införstådda med att det råder juridiska tveksamheter kring modellen. Jag kan inte garantera lagligheten i det här, säger stadsjuristen Stefan Olsson.
Trots det kommer kommunfullmäktige i morgon med största sannolikhet att strunta i juristens bedömning. För kommunstyrelsen, som redan har behandlat ärendet, bifaller modellen.
I Stockholm har nämligen en jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort bedömningen att modellen är laglig.
Juristen på SKL hänvisar till att det finns en öppning i lagen för att behandla kommuninvånare olika. Till exempel när det betalas ut socialbidrag till den som är i behov av det. På samma sätt kan en kommun hjälpa en medborgare som behöver bostad.
Men stadsjuristen Stefan Olssons tolkning av lagen, är att den inte alls öppnar för Öbo-modellen. 
– Den är tillämplig när en person behöver hjälp för att komma in på bostadsmarknaden. Så är det inte i det här fallet. Här rör det sig om människor som ska köpa en bostad de redan har tillgång till, säger han.
Men vem som gör rätt tolkning, det kan bara en domstol avgöra.
 
Fotnot:
Hem & Hyra har utan att lyckas sökt kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp) för en kommentar.
Kommunstyrelsens ledamot Alaa Idris (s) lade ner sin röst när modellen behandlades av styrelsen. Men hon har avböjt att kommentera varför.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen Kommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas" Bevakningskameror: Du kan få en bild på dig själv – så går du tillväga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.