Annons

Grönt vardagsrum samlar grannarna

Malmö Det må vara vintergrått utomhus. Men inne i hyresgästernas eget växthus på Holma i Malmö är det varmt. I den gröna oasen kan alla lära sig mer om växter.
Foto: Anders Paulsson

På flykt från den irakiska delen av Kurdistan hamnade Vian Said och ­hennes man i Iran. I den lilla trädgården som tillhörde rummet de tillfälligt bodde i började Vian ­stoppa ner vattenmelonkärnor i jorden. Hur det gick med plantorna fick hon ­aldrig veta. Flykten gick vidare till Sverige. Men där och då föddes hennes intresse för odling och växter. Många år senare ­planterar hon sticklingar – pelargoner och rosor – i Holma växthus i Malmö.

– Jag gick förbi, kikade in genom fönstren och tyckte det såg så mysigt ut. Men jag visste inte att det var öppet för alla. Sedan såg jag skylten utanför. Nu är jag här varje torsdag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Holma växthus utgörs av ett litet tegelhus inklämt mellan två större fastigheter. MKB på ena sidan, Riksbyggen på andra. En grön mötesplats där alla boende är välkomna. Här går det att ordna barnkalas och släktfester. Det har hållits babyshower, föreläsningar om odling och virkkurser; språkkafé och spelkvällar. På torsdagsträffarna dricker hyresgäster kaffe, pratar, byter sticklingar eller planterar fröer.

Vian Said tittar försiktigt till några sticklingar som ska bli blommande rosor framåt våren.

Kaffet är nybryggt, glasdörren ut mot Holma torg står på glänt och på marken utanför brinner en ensam marschall. Folk skyndar förbi i duggregnet med jackorna uppdragna. Det är ruggigt ute men inne i växthuset är det grönt: ­oliv-, fikon- och citronträd samsas med kaktusar, palettblad och palmer. I taket slingrar sig en vinranka. Ett första grönt blad är på väg fram. Just olivträdet är Ebrahim Rezghjoos skötebarn. Han är med i områdets självförvaltning och får avdrag på hyran för att sköta om växthuset: städa och hålla ordning.

Annons

– Jag gillar att odla. Det är en hobby. Jag vattnar och klipper växter. På somrarna ­odlar vi grönsaker i odlingslådorna där ute, säger han och pekar ut på baksidan där lådorna står på rad. Nu med ogräs i.

Läs ocksåGrannarna gick ihop för tryggheten
”Här kommer det att komma blommor”, Ebrahim Rezghjoo är samordnare i växthuset.

Hyresgästen Elena Lilja är också ­aktiv i områdets självförvaltning, har en ­odlingslott en bit bort och är ­stammis i växthuset. Hon har hållit i virk­kvällarna.
– För oss som inte har egen trädgård är det här vår gemensamma, säger ­Elena Lilja.

Vian Said håller med.
– Jag tycker det är kul att träffa nya människor. Ibland har vi knytkalas. Jag är med i en kurdisk kvinnoförening och när de pratade om att byta dag till torsdag sade jag direkt att då kan jag inte komma. Då ska jag till Holma växthus, säger hon.

Annons
Vännerna Vian Said och Elena Lilja träffas ofta och umgås i växthuset.

Ett par hyllor utgör växthotell där den som reser bort kan checka in sina växter.
– Det är nog det som flest reagerar på när de hör talas om det. Kanske för att det är så ovanligt, säger Nawa ­Hamasor, bosocial utvecklare på MKB, det ­kommunala bostadsbolaget i Malmö.

Det är ruggigt ute men inne i växthuset är det grönt: ­oliv-, fikon- och citronträd samsas med kaktusar, palettblad och palmer. I taket slingrar sig en vinranka.

Förhoppningen var just att växthuset skulle bidra till gemenskap i området. En vinst för både boende och värdar. Den som vill kan hämta ut en nyckeltagg hos värden och får med den tillgång till växthuset dygnet runt.
– Odling betyder mycket för många. För en del är växterna nästan som deras barn. Det märks inte minst på växt­hotellet, säger Nawa Hamasor

Fakta: Tre lättskötta växter
  1. Den klassiska svärmostungan. Den tål att bli riktigt uttorkad. Dör bara om du övervattnar den.
  2. Kaktus. Förutom att den är snygg så kan den stå både ljust och mörkt. Vattnas sparsamt.
  3. Suckulenter. Superlättskötta växter med tjocka blad. Behöver varken mycket sol eller mycket vatten.
Fakta: Holma växthus - inte bara för odling
Växthuset, som ligger på Holma torg, byggdes i samband med att området förtätades för bara ett par år sedan.
  • MKB:s hyresgäster i området kan låna växthuset när som helst dygnet runt. Det kostar inget.
  • Det går att odla i odlingslådor året runt, men lokalen funkar lika bra för barnkalas eller möten.
  • I växthotellet går det att lämna växter under vinterhalvåret.
Läs också Med buss genom hyresgästernas Malmö Hyresgästbasen Marie Linder: "Malmö är en delad stad" Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.