Annons

Gymnasieelev sa upp inneboende – hölls fången av fem personer som hämnd

Stockholm När en ung kvinna ber sin inneboende att flytta ut får det katastrofala konsekvenser. Som hämnd tar den inneboende och fyra andra personer kvinnan som gisslan i hennes eget hem och håller henne fången. När de misshandlat, rånat och mordhotat henne lämnar de lägenheten. Det slutar med att fem personer döms i tingsrätten.
Foto: Polisens förundersökning
Polisens och SL:s övervakningskameror visar hur två kvinnor och en man går till den unga gymnasielevens lägenhet och sedan håller henne fången i sitt eget hem.

Bilder från övervakningskameror visar hur personerna anländer till Hässelby, en efter en. De två första kommer 08:41 och övriga tre personer lite senare.

Enligt kamerabilderna går personerna från tunnelbanan till en lägenhet där det bor en ung kvinna som går i gymnasiet och bor tillfälligt i en etta som hon lånar av sin bror.

Den unga kvinnan i lägenheten ligger och sover och vaknar av att det ringer på dörren. Hon tror att det är hennes nyss uppsagda inneboende som ska hämta sina sista saker och öppnar dörren.

Tränger sig in i lägenheten

Då tränger sig tre okända kvinnor in i lägenheten och säger att de ska hämta sakerna. Men det gör de inte. I stället låser de dörren och säger att gymnasieleven har en skuld på 30 000 kronor eftersom hon svikit deras vän, samtidigt håller en av tjejerna en kniv mot hyresgästens hals, enligt polisutredningen.

När hon säger att hon inte har några pengar börjar kvinnorna rota igenom lägenheten och packar ner hennes saker i en väska; alltifrån lägenhetsnycklar, plånbok, skoldator, mobil till parfymer och SL-kort. Men innan de tar i hennes saker tar de på sig svarta handskar, enligt polisutredningen.

Efter en och en halv timme kommer kvinnan som varit inneboende men är uppsagd och en kille till lägenheten. Den inneboende och en annan kvinna slår hyresgästen flera gånger i ansiktet och när hon ramlar får hon en spark i ryggen och nacken, enligt polisens förundersökning.

De lämnar lägenheten 13:30 med hyresgästens saker och en stor tv och säger att de ska döda henne om hon säger vad som hänt till någon. Killen förtydligar det hela genom att säga att han ska komma med pistol ”om hon fuckar det här” eller ”säger till någon”.

Måste panta för att köpa biljett

Hyresgästen, som blivit av med pengar, busskort och mobil går till Ica för att panta och få pengar till tunnelbanebiljett och tar sig därifrån till sin skola och gör en polisanmälan.

I förundersökningen på 703 sidor berättas bakgrunden till händelsen. Om hur det börjar med att gymnasieeleven jobbar extra på en restaurang och där träffar en annan tjej som hon jobbar ihop med. Jobbarkompisen behöver någonstans att bo och det slutar med att hon flyttar in i gymnasieelevens brorsas lägenhet.

Tanken är att de ska bo där tillsammans men ganska snart märker gymnasieleven att det inte funkar att ha en inneboende på så liten yta, speciellt inte en som tar hem olika människor stup i kvarten och som sitter uppe och stör på natten.

Hålls inspärrad i lägenheten

När gymnasieleven meddelar att den inneboende måste flytta ut startar en händelsekedja som ska sluta med att gymnasieleven hålls inspärrad i sin lägenhet i fyra timmar och utsätts för hot, våld, stöld och utpressning.

I sms-konversationer mellan gärningsmännen framgår att de har planer på att försöka ta lägenheten av gymnasieleven.

Efter att kvinnan pratar med polisen gör polisen husrannsakan hos gärningsmännen och hittar både kvinnans SL-kort, tv, parfymer och en väska som tillhörde den utsatta kvinnan.

Döms mot sitt nekande

De fem gärningsmännen, som är mellan 18 – 29 år, nekar till brott.

Men det slutar med att Solna tingsrätt dömer den inneboende och övriga fyra personer för Inbrottsstöld, olaga frihetsberövande, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och misshandel.

Hovrätten skärper straffet

För två av personerna blir straffet skyddstillsyn och ungdomsvård, medan övriga får fängelse i två år. De ska också betala skadestånd till den drabbade kvinnan.
Men när domen överklagas till hovrätten skärpts straffet för en av de dömda kvinnorna. I stället för olaga frihetsberövande döms hon för människorov, mindre grovt brott, till fängelse i 3 år och 6 månader.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.