HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Håbohus har ombildning på gång: ”Vill erbjuda hyresgästerna en bostadsresa”

Uppsala Styrelsen för Håbohus planerar för en ombildning av drygt 200 lägenheter i centrala Bålsta till bostadsrätt. I slutet på maj står det klart om man kommer att gå vidare. Hyresgästföreningen i Håbo protesterar mot planerna.
Foto: Monika Steczkó
Torbjörn Metsälä Lindell är ordförande för Hyresgästföreningen i Håbo, som motsätter sig en ombildning. Han har själv bott på Mansängen sedan början av 1980-talet.

– Vi vill erbjuda hyresgäster att kunna göra en bostadsresa, säger Christian Nordberg, ordförande för Håbohus styrelse.

Bostäderna som berörs är 212 lägenheter på adresserna Trädgården, Dalgården och Rungården i bostadsområdet Mansängen i centrala Bålsta.

Läs ocksåKräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar?Montage av flera bilder. En silhuett av en kvinna, en man i fängelse och flyttlådor.

Håbohus vd Mats Norrbrand har fått i uppdrag att ta fram ett underlag för ombildning till bostadsrätt som ska presenteras på styrelsemötet den 27 maj. Först efter det kommer styrelsen kunna fatta beslut om man ska erbjuda hyresgästerna att ombilda till hyresrätt eller ej.

Totalt har Håbohus 548 lägenheter i Mansängen, som är bolagets största bostadsområde.

Det är tvåvåningshusen på nedre Mansängen som Håbohus vill ombilda till bostadsrätter.

Enligt styrelseordförande Christian Nordberg behöver Håbohus sälja lägenheter för att ha möjlighet att bygga nytt, vilket det är ålagt att göra enligt ägardirektivet från Håbo kommun.

–Vi kan inte bara låna pengar för att bygga, vi måste sälja också, säger han.

Enligt Christian Nordberg är det gynnsamt för ett bostadsområde med blandade upplåtelseformer.

–Äger man sin bostad är man mer rädd om den. Trivseln och tryggheten kommer att öka. Vi vill erbjuda hyresgästerna att göra en bostadsresa.

Annons
Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Har ni gått ut med någon information till hyresgästerna?

– Nej, för det finns inget beslut om försäljning än, vi har bara gjort en förstudie.

Vad händer om hyresgästerna inte vill bo i bostadsrätt?

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Då blir det inget av. Enligt reglerna måste minst 67 procent av hyresgästerna vara med på att bilda en bostadsrättsförening.

Torbjörn Metsälä Lindell är ordförande för Hyresgästföreningen i Håbo. Han och de andra medlemmarna i styrelsen planerar att dra i gång en namninsamling för att stoppa Håbohus planer.

– Jag tycker det är för jävligt att de vill sälja lägenheter. Det byggs redan mycket bostadsrätter i kommunen som det är idag.

Han frågar sig var alla unga och äldre personer ska bo om antalet hyresrätter minskar på orten.

Annons

– Vi har ju 5000-6000 personer i bostadskö. Alla yngre som vill flytta hemifrån kan inte låna pengar till bostad. Och äldre som vill flytta ifrån sina villor har inte alltid råd med nyproduktion. Håbohus har ganska låga hyror fortfarande, säger han.

Även om inte Håbohus har gått ut offentligt med planerna än, har de orsakat diskussion i Facebook-gruppen Allt om Håbo. Många upprörs över planerna på ombildning. Flera är inne på samma tankegångar som Torbjörn Metsälä Lindell.

”Var skall dom ungdomar som vill flytta hemifrån och inte har föräldrar som kan köpa sig en bostad bo?” frågar sig en person. ” Bygg fler hyresrätter med humana hyror så pensionärer o ungdomar har råd att bo. Gör om gör rätt, öka hyresrätterna i Håbohus!!!!!”, skriver en annan.

Bakgrunden till planerna på ombildning är de nya ägardirektiv för Håbohus som Håbo kommunfullmäktige väntas fatta beslut om. Enligt dem ska Håbohus äga mellan 700 och 1400 lägenheter.

I slutet på 2021 kommer antalet lägenheter hos Håbohus uppgå till 1536. ”Detta innebär att bolaget blir tvunget att ombilda”, står det i förslaget till ägardirektiv för Håbohus AB.

 

Fakta: Ombildning

Att ombilda en fastighet från hyresrätt till bostadsrätt innebär att hyresgäster i fastigheten går samman och bildar en bostadsrättsförening som köper fastigheten från hyresvärden. Det är hyresgästerna i fastigheten som bestämmer om man vill ombilda eller inte. Du kan alltid bo kvar som hyresgäst, även om fastigheten ombildas.

Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.