Annons

Hade fru och företag utomlands – hyrde ut för dyra pengar hemma

Göteborg Göteborgaren bodde månadsvis utomlands där han var gift och drev företag. Under tiden hyrde han ut sin lägenhet i Johanneberg för dyra pengar, utan tillstånd. Nu ryker kontraktet.
Flygplan i luften
Foto: Pixabay

Företagaren har en längre tid hyrt en fyra i Johanneberg av en privat hyresvärd. Men de senaste åren har han tillbringat långa perioder utomlands. Då har han låtit flera andra personer bo i lägenheten. Själv har han bott där vid tillfälliga besök i Sverige.

Värden hävdar att det handlar om otillåten andrahandsuthyrning. Som bevis hänvisar fastighetsägaren bland annat till e-post och en gruppchatt mellan mannen och dem som bott i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Där ska mannen ha gett instruktioner om hur uthyrningen skulle hållas hemlig. Bland annat skulle tvättstugan bokas i hans namn, och ingen fick folkbokföra sig på adressen eller ha direktkontakt med värden.

Mannen hävdar å sin sida att de som bott i lägenheten har varit inneboende hos honom. Själv har han bott där då och då, och även använt den som kontor under sina Sverigeperioder.

I höstas upptäckte hyresvärden upplägget och krävde omedelbar rättelse. Mannen avslutade kontrakten och ansökte om tillstånd att få hyra ut i andra hand till en enda person. Det fick han för en kort period, men blev samtidigt uppsagd.

Annons
Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Företagaren uppger att han reser mycket till Sydamerika där han är gift och driver företag, men att han inte har utvandrat. Tvärt om har han mycket jobb i Sverige. Han och hans fru har heller ingen egen bostad utomlands, utan bor hos släktingar när de är där.

I stället tror mannen att hans många klagomål gör att värden vill få bort honom från huset, eftersom han anses ”jobbig”. Enligt hans uppfattning vill bolaget tömma huset på hyresgäster för att senare totalrenovera och höja hyrorna.

Till saken hör att företagaren har tagit ut alldeles för hög hyra av de fem personer som bott i lägenheten i omgångar. De har var och en fått betala 6 000 kronor i månaden.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Originalhyran ligger på knappt 11 000 kronor i månaden. Som mest har mannen därmed tjänat drygt 7 000 kronor extra per månad på uthyrningen.

Hyresnämnden har fått jämföra med flera andra rättsfall för att kunna avgöra om mannen bott i lägenheten tillräckligt mycket för att det ska kunna räknas som att han har haft inneboende. Periodvis landar rätten i att så är fallet.

Annons

Men i nästan ett år bodde två tjejer själva i lägenheten. Företagaren jobbade i bostaden av och till, men avstod från att sova över där eftersom tjejerna bett honom om det.

Då är det fråga om en ren andrahandsuthyrning som värden inte godkänt, anser hyresnämnden. Därmed har mannen inte fullföljt sina skyldigheter som hyresgäst i lagens mening, vilket ger värden rätt att säga upp honom.

UPPDATERING: Beslutet överklagades till hovrätten, som dock höll med om hovrättens bedömning. Företagaren anses dessutom inte ha behov av lägenheten, och blev därmed tvungen att lämna den.

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.