Annons

Hälften hyresrätter i ny Malmöstadsdel

Malmö Mer än hälften av de planerade bostäderna i den nya stadsdelen på Jägersro blir troligen hyresrätter. Kommunala MKB bildar tillsammans med Skanska och Tornet ett nytt bolag som ska fördela byggrätterna till 4 000-5 000 bostäder.
Foto: Anders Paulsson
MKB, Tornet och Skanska bildar gemensamt bolag som ska utveckla den nya Malmöstadsdelen på Jägersro. Gunnar Hagman, vd på Skanska, Marie Thelander Dellhag, vd för MKB, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Göran Wendel, Tornets vd, presenterade de nya bolaget.

Skanska, Tornet och kommunala MKB i Malmö bildar gemensamt bolag med uppdrag att planera och fördela byggrätter i den nya stadsdel som planeras där Jägersro travbana ligger idag. Minst 4 000 bostäder utlovas och eftersom MKB äger 45 procent av bolaget och Tornet, som bygger och förvaltar sina egna hyreslägenheter, äger 10 procent av det nystartade bolaget lär huvuddelen av bostäderna bli hyresrätter. Det menade åtminstone Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef på MKB, på bolagens gemensamma pressträff på travbanan idag, måndag. Med förbehållet att bolagen också kan sälja vidare sina byggrätter.

Här planeras 4 000-5 000 nya bostäder.

MKB köpte Jägersro travbana för 775 miljoner kronor förra hösten. Området, stort som 60 fotbollsplaner, ska bebyggas med olika typer av bostäder med olika upplåtelseformer men också med samhällsservice som skola, äldreboende och förskolor. Skanskas vd, Gunnar Hagman, pratade om både hyres-, bostads- och äganderätter samt kooperativa hyresrätter.

– Som Malmöbo är det extra roligt att stå här idag. Det är ett spännande projekt, ett vitt papper. Vi vill gärna bidra med mer än bara fastigheter och här får vi vara med och bygga ett bättre samhälle, sade Gunnar Hagman på pressträffen.

Annons
Gunnar Östenson är affärsutvecklingschef på MKB. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), var på plats på dagens pressträff om den nya Malmöstadsdelen på Jägersro.

Planeringen av området sker tillsammans med kommunen och de första bostäderna planeras stå klara för inflyttning år 2026. Sedan ska området fortsätta bebyggas under 25 år.

– När travområdet bildades för 112 år sedan låg det långt utanför staden. Nu tas ytterligare ett steg från ytterområde mot centrum. Den nya stadsdelen är ett sätt att förtäta smart och hållbart. Samtidigt tar vi inte av värdefull åkermark, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsen ordförande, som också var på plats.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fakta: Nytt bolag bakom Malmös nya stadsdel
Området som ska utgöra stadens nya stadsdel är 400 000 kvadratmeter stort eller 60 fotbollsplaner.
  • Kommunala MKB, Skanska och Tornet äger gemensamt det nystartade bolaget.
  • MKB äger 45 procent liksom Skanska medan Tornet äger resterande tio procent.
  • Tornet, som startades i Malmö, bygger och förvaltar egna hyresrätter och ägs av Peab, Folksam och Balder.
  • Området är 400 000 kvadratmeter stort, vilket motsvarar 60 fotbollsplaner.
  • Ett nytt hästsportcentrum med en större travbana planeras intill.
  • En större sanering ska genomföras av området som innehåller en stor mängd schaktmassor av till viss del okänt innehåll.
Läs också Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.