Annons

Hällefors vill ha två procents hyreshöjning

Hällefors Som första kommunala bostadsbolag i Örebro län, kommer Hällefors bostads med ett yrkande på hyreshöjning för nästa år. Kravet ligger på två procent.

Årets hyresförhandlingar har inletts i Örebro län i och med att det kommunala bostadsbolaget Hällefors bostads AB, Boab, har lämnat sitt yrkande på hyreshöjning för 2013.

Boab yrkar på två procents höjning 2013 vilket skulle  innebära en höjning med 90 kronor för den som i dag har en hyra på 4500 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu ska Boab och Hyresgästföreningen förhandla, innan hyran fastställs.

– Egentligen har vi ju samma mål: att folk ska tycka att hyran är okej samtidigt som det fortfarande sker förbättringar för de boende så att de ska trivas. Dessutom är det viktigt att se till uthyrningssituationen. Antalet tomma lägenheter får inte öka när hyran höjs. Att höja hyran mycket kan innebära att man å ena sidan får in pengar men att hyresgäster å andra sidan väljer att flytta. Då är det som att dra ur proppen på ett badkar – det spelar ingen roll att du fyller i med mer vatten. Det rinner ändå ut, säger Alf Mölleryd som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Hällefors bostads är ett av de bolag i länet som brukar yrka på de högsta höjningarna bland de kommunala bolagen. Inför årets höjning ville bolaget höja hyran med fem procent men efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på 2, 85 procent. Och 2011 ville Boab ha en höjning på sex procent, men fick  nöja sig med 3,35 procent.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Att de i år kommer med ett lägre yrkande beror bland annat på det gynnsamma ränteläget och att Hällefors bostads har det lägsta antalet tomma lägenheter på 15-20 år.

– Vi ligger bra till. Vi har inte haft så få tomma lägenheter på tio, femton – kanske till och med tjugo år. Nu har vi bara tio tomma i ett bestånd på 800. När vi lågs som sämst till stod 20 procent av beståndet tomt, berättar Mariann Jonasson som är ekonom på Boab.

Bland annat har bolaget tidigare budgeterat för ett tapp på mellan 5-6 hyresgäster per månad. Nu räknar man med att tappa en hyresgäst per månad.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Bolaget har dessutom några av de högsta kvadratmeterhyrorna i länet.

– Vi har lyckats bra i tidigare förhandlingar och får in det vi behöver ändå, säger Mariann Jonasson.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.