HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Allmännyttan i Halmstad säljer lägenheter för att klara politikernas krav

Halmstad 175 lägenheter i Halmstad kommer inom kort att gå under klubban. Orsak: Politikerna vill se större vinster hos hyresvärden.
Foto: Petra Martinsson

Förra året satt en arbetsgrupp med kommunen och dess bostadsbolag HFAB och kartlade bolagets lägenheter. Bakgrunden var att en majoritet av politikerna i Halmstad ville sälja delar av HFAB och det hade spikats i ett planeringsdirektiv. För att utreda vilka som kunde passa att säljas analyserades HFAB:s alla cirka 11 000 lägenheter. Runt 2 000 lägenheter kunde komma att lämna bolaget, varav cirka 700 i ett första läge.

Nu i början av 2021 meddelar HFAB att en försäljning av sju fastigheter och cirka 175 lägenheter är på gång att säljas (se adresserna i slutat av artikeln).

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Men detta har ingenting med tidigare beslut att göra, enligt styrelseordförande Jimmie Tschander (M). I stället är det ett ökat avkastningskrav vilket betyder att HFAB måste öka sin vinst. Från att ha varit 4 procent kräver nu politikerna 4,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren. Enligt ett nytt ägardirektiv alltså också tillbaka i tiden. Enligt Jimmie Tchander betyder det att HFAB måste leverera 5,8 procent i avkastning i år. Det kan verka lite men det rör sig om många miljoner.
– Vi är tvungna att sälja, vi får inte ihop det annars, säger han.

Socialdemokraternas budget vann

Den riktigt stora försäljningen av upp mot 2 000 lägenheter ser inte ut att bli av alls. Anledningen är att i slutet av 2020 klubbade kommunfullmäktige ett nytt planeringsdirektiv där de hårda kraven inte längre finns med.

Annons

I november fick Socialdemokraternas planeringsdirektiv med budget, med hjälp av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, gehör i kommunfullmäktige. I och med det beslutet gäller inte längre Alliansens inriktning.
– Försäljningar är nu inget som vi nu kommer att driva, vi är inte tvingade att sälja. Det är klart att från bolagets synvinkel är det bra att vi inte måste sälja för på sikt skulle det innebära att vi tappar intäkter, säger Jimmie Tschander.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

Han utesluter dock inte att försäljningar av andra orsaker kan bli aktuella framöver. I år är dock inga fler planerade.

Varken Jimmie Tschander eller Emil Bergsten, affärsutvecklare på HFAB, vill kommentera hur mycket pengar som försäljningen av de sju fastigheterna förväntas inbringa. De berörda hyresgästerna är informerade. Försäljningen förväntas genomföras under 2021.

Annons

Dessa fastigheter säljs:
Bergsgatan 11 A och B
Skolgatan 19
Norra vägen 15, 17, 19, 21, 23
Badhusgatan 16
Söndrumsvägen 22
Westmansgatan 37, 39, 41
Havdalsvägen 46 A-F, 48 A-C, 50 A-G, 52A-C
Särdalsvägen 32 A-B, 34 A-B, 36 A-B

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik
Läs också Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.