Annons

Allmännyttan i Halmstad säljer lägenheter för att klara politikernas krav

Halmstad 175 lägenheter i Halmstad kommer inom kort att gå under klubban. Orsak: Politikerna vill se större vinster hos hyresvärden.
Foto: Petra Martinsson

Förra året satt en arbetsgrupp med kommunen och dess bostadsbolag HFAB och kartlade bolagets lägenheter. Bakgrunden var att en majoritet av politikerna i Halmstad ville sälja delar av HFAB och det hade spikats i ett planeringsdirektiv. För att utreda vilka som kunde passa att säljas analyserades HFAB:s alla cirka 11 000 lägenheter. Runt 2 000 lägenheter kunde komma att lämna bolaget, varav cirka 700 i ett första läge.

Nu i början av 2021 meddelar HFAB att en försäljning av sju fastigheter och cirka 175 lägenheter är på gång att säljas (se adresserna i slutat av artikeln).

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men detta har ingenting med tidigare beslut att göra, enligt styrelseordförande Jimmie Tschander (M). I stället är det ett ökat avkastningskrav vilket betyder att HFAB måste öka sin vinst. Från att ha varit 4 procent kräver nu politikerna 4,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren. Enligt ett nytt ägardirektiv alltså också tillbaka i tiden. Enligt Jimmie Tchander betyder det att HFAB måste leverera 5,8 procent i avkastning i år. Det kan verka lite men det rör sig om många miljoner.
– Vi är tvungna att sälja, vi får inte ihop det annars, säger han.

Socialdemokraternas budget vann

Den riktigt stora försäljningen av upp mot 2 000 lägenheter ser inte ut att bli av alls. Anledningen är att i slutet av 2020 klubbade kommunfullmäktige ett nytt planeringsdirektiv där de hårda kraven inte längre finns med.

Annons

I november fick Socialdemokraternas planeringsdirektiv med budget, med hjälp av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, gehör i kommunfullmäktige. I och med det beslutet gäller inte längre Alliansens inriktning.
– Försäljningar är nu inget som vi nu kommer att driva, vi är inte tvingade att sälja. Det är klart att från bolagets synvinkel är det bra att vi inte måste sälja för på sikt skulle det innebära att vi tappar intäkter, säger Jimmie Tschander.

Läs ocksåMan lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelseDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Han utesluter dock inte att försäljningar av andra orsaker kan bli aktuella framöver. I år är dock inga fler planerade.

Varken Jimmie Tschander eller Emil Bergsten, affärsutvecklare på HFAB, vill kommentera hur mycket pengar som försäljningen av de sju fastigheterna förväntas inbringa. De berörda hyresgästerna är informerade. Försäljningen förväntas genomföras under 2021.

Annons

Dessa fastigheter säljs:
Bergsgatan 11 A och B
Skolgatan 19
Norra vägen 15, 17, 19, 21, 23
Badhusgatan 16
Söndrumsvägen 22
Westmansgatan 37, 39, 41
Havdalsvägen 46 A-F, 48 A-C, 50 A-G, 52A-C
Särdalsvägen 32 A-B, 34 A-B, 36 A-B

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.
Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.