Annons

Politiker i Halmstad vill sälja delar av HFAB

Halmstad En arbetsgrupp med Halmstad kommun och HFAB kartlägger just nu det kommunala bostadsbolagets lägenheter. Bakgrunden är att en majoritet av politikerna vill sälja delar av HFAB.
Foto: Petra Martinsson

Det kommunala bostadsbolaget, HFAB, i Halmstad kan komma att sälja lägenheter.

– Jag tycker att det finns en jättestor poäng med fler aktörer på hyresmarknaden i Halmstad, säger Jenny Axelsson (C) kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har sedan en tid tillbaka funnits en politisk vilja hos de styrande att det kommunala bostadsbolaget säljer delar av sitt bestånd till förmån för andra aktörer eller att hyreslägenheter ombildas till bostadsrätter. Det har dock inte skett några större försäljningar.

Förra året klubbade så kommunfullmäktige igenom Alliansens planeringsdirektiv 2020-2024 och i den finns en tydlig formulering: ”Kommunstyrelsen ska i nära samarbete med HFAB ta fram en plan för försäljning av lägenheter”. Syftet är att mer aktivt driva igenom den politiska visionen.

Arbetet med planen pågår och resultat ska redovisas någon gång under 2020.

Annons
Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

– Hyresmarknaden är viktig. Det är bra med flera aktörer. En stor hyresvärd kan skapa en tröghet. Alla hyresvärdar är olika till sin karaktär, säger Jenny Axelsson.

Skillnader, menar hon, kan till exempel vara hur de vill bygga nytt och Jenny Axelsson anser att olika hyresvärdar sporrar varandra. Hon poängterar att HFAB ska vara ett fortsatt starkt bolag och nya aktörer som kan bli aktuella ska likt HFAB göra ett socialt arbete, enligt formuleringen i planeringsdirektivet ”bidra till Halmstads samhällsutveckling”.

Försäljningar skapar oro hos många hyresgästerna, vad säger du till dem?
– Det är just därför vi tittar noga på detta nu, i lugn och ro. Vi tittar på hur HFAB och den totala hyresmarknaden ska bli ännu bättre. Vi ska inte hasta.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Uppdraget till arbetsgruppen är brett och inte formulerat på annat sätt än i planeringsdirektivet (se faktaruta).

Det finns inga antal lägenheter specificerade eller områden som pekas ut som lämpliga att säljas.
– Nu genomför vi en kartläggning över vårt bestånd. Den blir underlaget för vidare diskussioner, säger HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja.
Enligt henne har gruppen nu tagit fram en modell för fastigheterna som består av olika parametrar som till exempel underhållsbehov, avkastning och sociala aspekter. Nästa steg är att diskutera med politikerna om hur de olika parametrarna ska värderas.

Annons

Enligt Catharina Rydberg Lilja är alltså ännu inga beslut fattade.
– Om det skulle bli så att det blir en försäljning anstränger vi oss givetvis så att det blir bra och tryggt som möjligt för hyresgästerna, säger hon.

HFAB äger cirka 11 000 hyreslägenheter i Halmstad, det är nära hälften av det totala antalet.

Tvärtom politikerna ser Hyresgästföreningen inga fördelar med att sälja delar av HFAB: ”Det blir inte bättre för hyresgästerna och inte för Halmstad”.
Läs hela artikeln här: Hyresgästföreningen sågar argument för att sälja av allmännyttan.

Fakta: Formuleringen i planeringsdirektivet

Kommunfullmäktige ser positivt på försäljning av en del av HFAB:s fastighetsbestånd. Kommunstyrelsen ska i nära samarbete med HFAB ta fram en plan för försäljning av lägenheter, med syfte att: i. möjliggöra/finansiera nyproduktion av hyresfastigheter ii. möjliggöra för en ny aktör att etablera sig på hyresmarknaden i Halmstad, i syfte att bidra till Halmstads samhällsutveckling b HFAB:s markförvärv ska alltid godkännas.

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.