HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han tar kamp mot ny p-avgift i Växjö

Kronoberg Shlirim Sadikaj i Växjö fick böter för att han inte betalat en nyinförd parkeringsavgift. Han tänker inte betala. Hyresgästföreningens ståndpunkt är att avgiften måste förhandlas.
Foto: Annika Wallsson
Tar fajten. Hyresgästen Shlirim Sadikaj är redo att ta strid, med hjälp av Hyresgästföreningen, för att Victoria Parks parkeringsavgift ska tas bort. Strax innan midsommar gick även Växjöbostäder ut till sina hyresgäster med besked om att de tänker införa enhetliga och marknadsmässiga hyror på befintliga hyrda parkeringsplatser samt att alla de i dag fria parkeringsplatserna ska få enskilda hyresavtal.

Shlirim Sadikaj har bott på Höstvägen i 16 år. Under hela den tiden har rätten att parkera bilen fritt på områdets parkeringsplats varit en självklarhet. Men så blev Victoria Park ägare till bostadsområdet och tog över från det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder i december förra året.

På vårkanten i år fick hyresgästerna ett brev från sin nya hyresvärd. En parkeringsavgift på 225 kronor skulle införas i maj. Trots högljudda protester från hyresgästerna infördes avgiften.

Läs ocksåIllaluktande man tvingas flytta

Sedan dess har hyresgäster, som inte betalat avgiften, fått böter från det vaktbolag som sköter övervakningen.

En av dem är Shlirim Sadikaj.

Han tänker inte betala vare sig avgift eller böter.

Läs ocksåLätt att få nykter korridor fullAnnorlunda. 24-åriga Uku Lilleväli (till höger) och 25-åriga Navid Momeni upplever båda att mycket i studentlivet kretsar kring alkohol. De andra korridorerna i samma byggnad har inga speciella regler kring alkohol.

– Jag tänker inte gå med på detta och jag har stöd från Hyresgästföreningen. Jag förstår inte att de kan göra så här. Jag ska plötsligt betala 225 kronor i månaden för något som ingår i hyran. Och det är inte ens en egen parkeringsplats! Det är alldeles för mycket. Jag vill att det här ska skötas på rätt sätt och är beredd att driva den här frågan, säger Shlirim Sadikaj.

Hyresgästföreningens åsikt är att avgiften är en villkorsändring som måste förhandlas. Om så inte sker är det hela ett brott mot förhandlingsordningen som kan resultera i ett skadeståndskrav från Hyresgästföreningen.

Victoria Park vill inte kommentera sin inställning kring det hela, läs om det längre ned i artikeln.

Läs ocksåBeslutet: Stefan och Gert-Olof måste flytta

Hyresgästföreningen pekar dels på att parkeringen redan värderats i hyressättningen, det vill säga att parkeringen ingår i hyran. Dels har hyresvärden tidigare gått ut med information om att hyresgästerna får parkera fritt i mån av plats och då ligger det inom hyresavtalet, enligt Hyresgästföreningen.

– Vi har påkallat förhandling om parkeringsavgiften men någon sådan har inte skett. Där står vi nu. Vi betraktar detta som ett brott mot förhandlingsordningen. Vi får se var det här landar, säger P-G Nyström, juridikchef hos Hyresgästföreningen Sydost.

Han tar Heimstaden i Växjö som ett exempel på en lösning. Även de införde avgift när de tog över som nya ägare av fastigheter i Växjö. Men bara för besökare. Hyresgästerna har fått registrera två bilar var som har avgiftsfri parkering.

– Det känns som en mer godtagbar ordning, säger P-G Nyström.

”Vi har en pågående diskussion.”

Mattias Olander, regionchef hos Victoria Park, förklarar varför parkeringsavgiften infördes:

– Vi ville råda bot på den parkeringssituation som fanns, att det inte fungerade. Bilar stod uppställda lång tid och det var svårt att få plats, säger han.

Så mycket mer vill han inte berätta till Hem & Hyra.

– Vi har en pågående diskussion med Hyresgästföreningen. Jag kan inte kommentera det mer än så. Vi vill inte föra den diskussionen genom media, säger Mattias Olander.

Har ni bokat in något möte för förhandling med Hyresgästföreningen?

– Vi har inget datum spikat utan vi har pågående samtal, säger Mattias Olander.

Hur många är det som har börjat betala för parkeringsplats?

– Det har jag ingen statistik på just nu.

Även kommunala Växjöbostäder ska införa ändringar för sina hyresgäster när det gäller parkering. Bolaget har aviserat att de från och med årsskiftet inför ”marknadsmässiga” hyror på parkeringar och garage som hyrs enskilt i dag. De hyresgäster som hyr plats i dag blir uppsagda från sin plats och uppmanas ställa sig i parkeringskön.

Växjöbostäder har även i ett brev till sina hyresgäster meddelat att alla så kallade öppna parkeringsplatser, som är fria att parkera på i mån av plats, successivt kommer att märkas upp och hyras ut, ett arbete som påbörjas nästa år.

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning är ett avtal mellan hyresvärd och Hyresgästföreningen om kollektiva förhandlingar som rör hyran och förändringar i boendet och gemensamma utrymmen.

Normalt sett ingår inte förhandlingsskyldighet för avgifter för parkeringar eller garage som hyrs enskilt men förhandlas på sina håll ändå.

I detta fall tolkar Hyresgästföreningen det hela som en villkorsändring och anser att skyldighet finns att förhandla,
annars är det brott mot förhandlingsordningen. Hyresgästföreningen anser att parkeringen redan värderats i hyressättningen och därmed är en del av hyran och att förändringar av detta måste förhandlas.

Läs också Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd Garagen sägs upp trots löftet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.