HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Han vill stoppa vräkningar vid brand

Gävleborg Den som bor i hyresrätt saknar idag rätten att flytta tillbaka om lägenheten förstörs i en brand. Det vill Gustaf Lantz (S), riksdagsledamot från Uppsala, ändra på i en motion till riksdagen.
Gustaf Lantz (S), riksdagsledamot från Uppsala.

– Det här är en lucka i lagen som får allvarliga konsekvenser för hyresgäster. Människor ska inte riskeras att ställas på bar backe när olyckan är framme. Här behöver vi ändra lagen för att öka tryggheten, säger Gustaf Lantz, som sedan slutet på april är riksdagsledamot för socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Han har tidigare varit anställd som jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och Mitt.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

I sin motion till riksdagen föreslår Lantz en lagändring som tryggar hyresgästers rätt att bo kvar och flytta tillbaka efter att lägenheten brunnit eller förstörts på något annat omfattande sätt.

Annons

– Ett tydligare exempel på en orättvis lagstiftning än den som gäller för hyresgäster vid brand är svår att hitta. Människor som råkar ut för en olycka ska ha stöd i lagen, inte sämre skydd än andra, säger Gustaf Lantz.

Enligt hyreslagen upphör hyresavtalet när en lägenhet blir så förstörd att det inte längre går att bo i den. Hyresvärden är varken skyldig att ordna ett annat boende, eller erbjuda hyresgästen att flytta tillbaka till lägenheten när den återställts i sitt ursprungliga skick.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.