Annons

Haninge Bostäder tvingas böta nio miljoner kronor

Haninge Haninge Bostäders byggande av 90 hyresrätter i Vega blir dyrare än beräknat. Bolaget krävs på nio miljoner kronor för att de inte gjorde en korrekt upphandling.

Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder, är missnöjd med Kammarrätten i Stockholms beslut att gå på förvaltningsrättens linje och tvinga bolaget att betala en upphandlingsskadeavgift på nio miljoner kronor.

– Vi är jättebesvikna men vet att vi gjort allt rätt. Men världen är inte alltid rättvis, säger han. Bolagets advokater går nu igenom domen för att se om det är någon ide att söka prövningstillstånd och överklaga domen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De första signalerna från våra advokater är att det inte är säkert att vi får prövningstillstånd.

Vad ska pengarna tas ifrån ifall ni måste betala?

– Vi kommer inte att skära ner på underhåll utan kommer att använda de pengar vi har i kassan och som egentligen ska användas som kontantinsats när vi bygger nytt, säger han.

Annons
Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Hur ser du på ditt ansvar för att bolaget kan förlora nio miljoner kronor?

– Jag känner mig nöjd, vi har låtit Mannheimer & Swartling göra en utredning och de gav oss grönt ljus till affären så jag känner att jag har gjort det jag har kunnat och har ryggen fri.

Bakgrunden är att Konkurrensverket ansåg att Haninge Bostäders köp av ett bolag som hade fått kontrakt på att bygga 90 lägenheter inte gick rätt till när det inte upphandlades enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, och ansökte till Förvaltningsrätten i Stockholm om att bolaget skulle betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Kammarätten gick på Förvaltningsrättens linje med undantag att de sänkte bötessumman från tio till nio miljoner kronor.

Läs ocksåMålade hus med fel färg – tvingas betala 20 miljoner

Magnus Ehn på Konkurrensverket, är nöjd med Kammarättens beslut.

Annons

– Det är en mycket bra dom, vi tycker att det är uppenbart att Haninge Bostäder brutit mot lagen om LOU, säger han.

Läs också Haninge Bostäder håller nere hyrorna vid nyproduktion Haninge Bostäder höjer hyran 80 kronor Bolag vill höja hyran för att byta balkonger

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.