HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Målade hus med fel färg – tvingas betala 20 miljoner

Haninge Hyreshuset målades om 2010 – men något var fel med färgen och huset fick fuktskador. Nu tvingas Haninge Bostäder göra om alltihop till en kostnad av 20 miljoner.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Problemen med fasaden på Nynäsvägen 40 – 44 i Haninge kommer att kosta 20 miljoner kronor att åtgärda.

Tanken var god när Haninge Bostäder målade om och renoverade balkonger på ett hus på Nynäsvägen 40 – 44 år 2010. Färgen som användes skulle skydda huset men också ha en isolerande effekt och kunna minska värmekostnaden.

Men bostadsbolaget fick en obehaglig överraskning i form av att fasaden började spricka och gå sönder. När Hem & Hyra besöker huset så är fasaden full av gula plastbrickor som ska förstärka fasaden.

Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Anders Gillberg, vd på Haninge Bostäder, förklarar att färgen är så tät att fukten som kommer in i väggen inte kommer ut igen. Följden blir att det är mycket fukt i väggen och att färgen släpper.
– Vi måste knacka ner den puts som är lös och byta annars kommer den att ramla ner. När fasaden sedan kommer att tilläggsisoleras så kommer väggen att kunna andas och torka ut, säger Anders Gillberg.

Men att byta fasad är kostsamt. 20 miljoner kostar kalaset och eftersom det inte fanns med i budgeten för 2020 och var en stor summa var bolagets styrelse tvungna att ha ett extra styrelsemöte för att godkänna investeringen.
– Det är en stor extrakostnad för oss, säger han.

Varför krävde ni inte pengar av företaget som målade om huset om det nu blev fel?
– Vi har undersökt den möjligheten men kommit fram till att det skulle vara svårt att få några pengar, bland annat har garantitiden gått ut, säger han.

Läs ocksåHaninge Bostäder håller nere hyrorna vid nyproduktion

Fuktproblemen har drabbat hyresgästen Georgios Dailianis, på Nynäsvägen 44, som fick en obehaglig överraskning förra året. Fukt kom in i lägenheten utifrån och orsakade en fuktskada i vardagsrum och sovrum.
– Det var jobbigt, vi kunde inte sova i sovrummet på tre månader och fick kompensation men för lite tycker jag, säger han och tillägger att han har fått provisoriska skivor på väggarna och att lägenheten ska renoveras när fasaden är utbytt.

Anders Gillberg, hur många hyresgäster har fått fuktskador i lägenheterna på grund av det här?
– Så vitt jag vet så är det en hyresgäst. Vi har rivit och torkat den lägenheten under en lång tid, men märkt att fukthalten inte gick ner i väggen. Vi valde därför att montera oorganiska skivor på väggen i väntan på att fasaden blir utbytt och vi kan renovera, säger han.

När ska ni starta arbetet?
– I februari- mars 2020 beroende på hur vädret blir, säger han.

Läs ocksåUnga mot nya mål efter sommarenAlisia Tairovič är en av de elever på Stenkulaskolan som erbjöds sommarjobb. Hon skrev ett cv och motiverade varför hon ville ha jobbet. En tidigare prao på en förskola och kunskaper i flera språk kunde hon lista.
Läs också Vräkning kan bli dyr för Göingebo Haninge Bostäder höjer hyran 80 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.