HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är gänget som firar tio år som självförvaltare!

Kristianstad Rabatterna, tvättstugan, trappstädningen och buskarna. På Gamlegården i Kristianstad finns ett gäng som gör det själv. Det har funkat så bra att de i år kan fira tio år.
Gänget som firar tio år. Gemenskap är bara en av flera förtjänster med självförvaltning tycker de engagerade hyresgästerna. Foto: Kristoffer Granath

Hyresgästerna på Bataljonsvägen städar och fixar det mesta själva på gården. De har så kallad självförvaltning, vilket betyder att hyresgästerna själva sköter en del av underhållet. Det kan se olika ut på olika gårdar och hos olika bostadsbolag och det utgår en mindre ersättning. På Bataljonsvägen är den i dag cirka 200 kronor i månaden.

Forskning har visat, och bostadsbolag vittnar om, att fördelarna med självförvaltning är stora. Ändå är det ganska få områden som har det. Orsakerna är flera men klart är att fortsättningen blir kritiskt när någon av eldsjälarna flyttar.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Ni firar tio år. Varför funkar självförvaltning så bra hos er?

– Det är roligt! En viktig orsak är nog också att många som var med i början fortfarande är engagerade. Vi gör även andra sociala saker som kastar dart, tar promenader och fredagsfikar, säger Lotta Silverberg.

Hon är en av dem som är aktiv och bor i en av de 216 lägenheterna som finns på gården. Här bor det flera hundra personer i alla åldrar. Cirka 25 hushåll är engagerade i självförvaltningen vilket är ungefär så många som det finns uppgifter till. Det kommunala bostadsbolaget ABK är är med och stöttar och står för verktyg och personal.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

– Vi är alltid mycket ute, det är en stor skillnad från förr. Och det är klart att ser man att barnen gör nåt de inte ska säger vi till. Under tiden som vi har haft självförvaltningen har nästan all skadegörelse försvunnit, säger Lotta Silverberg.

I Hem&Hyras papperstidning nummer 4 finns ett längre reportage om självförvaltningen på Gamlegården i Kristianstad.

Fakta: Vill du komma igång på din gård?

Fråga runt bland grannarna om fler är intresserade.

Tänk noga efter vilka uppgifter som du/ni vill ta över.

Kolla med hyresvärden om han/hon är positiv. Värden kan göra en kostnadsberäkning över det ansvarsområde som kan bli aktuellt.

Kontakta Hyresgästföreningen för stöd och hjälp.

Läs också Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.