Annons

Här är landets dyraste hyresrätter

Nyheter 32 160 kronor i månadshyra. Det var den dyraste hyresrätten som förmedlades under 2019. Hem & Hyra har kartlagt var landets topplägenheter ligger.
Foto: Google Streetview / Skärmdump

Sju nyrenoverade rum och kök med utsikt över Avenyn i centrala Göteborg. Det är Wallenstam som äger fastigheten Lorensberg 57:8 där 2019 års dyraste hyresrätt ligger.

Det visar Hem & Hyras genomgång av förmedlade lägenheter under 2019. Vi har frågat landets största bostadsförmedlingar och kommunala bostadsbolag i större städer om de dyraste lägenheterna förra året. Längst ner i artikeln hittar du en topplista över resultatet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ofta framställs hyresrätten i bostadsdebatten som ett boende för mindre bemedlade. Men för lägenheter på den här topplistan är det inte ovanligt med så höga inkomstkrav som uppemot 800 000 kronor om året. På topp tio-listan är hyran för samtliga lägenheter över 22 000 kronor i månaden.

För den absolut dyraste lägenheten får du lägga på tiotusen till. Hyran för sjuan i centrala Göteborg är 32 160 kronor. Huset byggdes 1897 och trapphuset har 1800-talsdekor. Lägenheten är nyrenoverad, med utsikt mot Avenyn och två rum mot innergård.

På adressen ligger flera företag och kontor, men därutöver ett antal lägenheter. Många av dem är stora – och dyra. Faktum är att när Hem & Hyra sammanställer fjolårets dyraste hyresrätter så ligger de två dyraste på just den här adressen. Det andra är en femma med en hyra på 26 783 kronor.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Nyproducerat dyrast i Stockholm

Annons

Kvarteret Hornslandet i Norra Djurgårdsstaden på Östermalm i Stockholm består av totalt 154 lägenheter. Bara fem av dessa är femmor eller sexor och det var en sådan som förra året förmedlades med en hyra på 25 549 kronor.

Adressen är Husarviksgatan 18 och här handlar det om en etagelägenhet med dubbel takhöjd i vissa delar. Golven är av ekparkett och lägenheten har en rejäl balkong. Det var den femte dyraste lägenheten som förmedlades i landet under förra året.

Läs ocksåJurist vräktes från lyxvåning – får flytta in igen efter unik dom

Dyrt på Potatisåkern i Malmö

MKB beskriver sina hyresrätter på Potatisåkern som exklusiva och att de enligt många Malmöbor har ”stans bästa läge”. Fyra av dessa toppade också listan över de dyraste lägenheter som förmedlades av Boplats Syd under 2019.

På adressen Marietorps allé 3A ligger en sjua på 198 kvadratmeter med en hyra på 25 759 kronor.

Annons

”Smakfulla materialval, välplanerad planlösning, stora fönster med vacker utsikt och en extra takhöjd som gör denna lägenhet till något extra. Balkong i västerläge och här möter man solnedgången över Öresund.” Så beskrevs hyresrätten i annonsen.

Nästan 20 000 för femma i Uppsala

På Viragatan 6 i Uppsala förmedlades en femma med en månadshyra på 19 817 kronor under förra året. Det var inte tillräckligt dyrt för att ta sig in på landets topp tio, men dyrast i landets fjärde största kommun. Lägenheten har både två badrum och två balkonger.

Adressen tillhör kvarteret Åpromenaden och i slutet av förra året fick boende här rätt till sänkta hyra, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om.

Nyproducerat dyrast i Linköping

Fem rum och kök byggt 2019 var också dyrast 2019 i kommunala värden Stångåsstadens bestånd. Här kostade de 150 kvadratmeterna 18 998 kronor i månaden.

Fakta: Här finns landets dyraste hyresrätter

1. Kungsportsavenyen 37, Göteborg. 7 rum. Hyra: 32 160 kronor.

2. Kungsportsavenyen 37, Göteborg. 5 rum. Hyra: 26 783 kronor.

3. Vasagatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 773 kronor.

4. Marietorps allé 3A, Malmö, 7 rum. Hyra: 25 759 kronor.

5. Husarviksgatan 18, Stockholm, 6 rum. Hyra: 25 549 kronor.

6. St Paulsgatan 10, Stockholm, 7 rum. Hyra: 25 059 kronor.

7. Götabergsgatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 000 kronor.

8. Köpenhamnsvägen 95, Malmö, 6 rum. Hyra: 23 426 kronor.

9. Valhallavägen 96, Stockholm, 7 rum. Hyra: 22 645 kronor.

10. Köpenhamnsvägen 93A, Malmö, 5 rum. Hyra: 22 635 kronor.

Källa: Vi har fått statistik från landets fem största kommuner, via: Stockholms bostadsförmedling, Boplats Göteborg, Boplats Syd, Uppsala bostadsförmedling och Stångåsstaden i Linköping.

På många håll ingår både privata och kommunala värdar i bostadsförmedlingen men inte överallt. Inte heller alla privatvärdar är anslutna vilket innebär att det kan ha förmedlats dyrare lägenheter än dem på listan utanför köerna.

Läs också Hon bär den dyraste soppåsen Hyresgäst förlorar paradvåning på Östermalm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.