Annons

Här går gränsen för hur varm lägenheten ska behöva vara

Nyheter Sommarvärmen har slagit klorna i Sverige. Men hur hett ska man behöva tåla att det är inomhus? Hem & Hyra reder ut när du kan begära insatser från värden – eller rentav få hyran sänkt.
Foto: Pixabay, Pxhere

Det dröjde ända till augusti innan sommaren på allvar gjorde revansch. Så länge prognoserna sträcker sig väntar nu temperaturer över 20-strecket i för merparten av svenskarna.

Men det är inte idel solsken bland medborgarna som bor i lägenhet. Medan somliga gläds över att få använda badkläderna igen bävar andra över att bada i svett inuti sina hem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den goda nyheten är att det finns begränsningar för hur hög temperatur du ska behöva stå ut med i din bostad. Den dåliga nyheten är att regelverket kan vara något förvirrande.

Hyreslagen har ingen specifik bestämmelse om inomhustemperaturer, och det finns relativt få rättsfall som erbjuder vägledning. I stället lutar man sig mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Candler.

Under sommarmånaderna måste man stå ut med lite varmare inne än normalt, och under tillfälliga värmeböljor får kvicksilvret stiga rejält i termometern innan värden måste ingripa.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Den så kallade operativa temperaturen bör inte varaktigt överstiga 26 grader, eller 28 grader under en kortare period. När man mäter operativ temperatur tittar man på både lufttemperaturen och strålningstemperaturen från omgivande ytor.

Annons
Dokumentera själv

Exakt hur en värmebölja ska definieras och vad ”varaktig tid” innebär anges tyvärr inte i rekommendationerna – som också sätts helt ur spel vid extrema väderförhållanden.

Ifall du misstänker att du har för varmt hemma bör du noga dokumentera temperaturen. Men kom ihåg att mäta mitt i rummet och cirka en meter upp från golvet. Då får du en fingervisning om hur nära smärtgränsen du ligger.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Om det visar sig att du har för varmt gör du först och främst en anmälan till din hyresvärd. Om värden inte agerar trots att du har för varmt kan du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som är tillsynsmyndighet, säger Johan Candler.

När det är bevisat att du har för varmt är hyresvärden generellt skyldig att åtgärda bristen. Exakt hur värmen ska bekämpas anges inte.

– Det finns inte någon universallösning att hänvisa till, utan är upp till hyresvärden att välja lämpliga åtgärder. Det kan till exempel handla om persienner, solskyddsfilm på fönster eller markiser.

Annons
Pengar tillbaka

Har du tvingats genomlida en allt för hög temperatur under längre tid kan du också få en del av hyrespengarna för den aktuella perioden tillbaka. Storleken på din hyresreduktion avgörs från fall till fall – och dina chanser till utbetalning ökar om du varit duktig på att dokumentera.

Tråkigt nog har hyresgäster som vill få höga inomhustemperaturer åtgärdade ofta en rejäl uppförsbacke, berättar Johan Candler. Dels är det upp till dem att ta fram bevisning, dels kan processen bli påfrestande långvarig.

– Oavsett om man vänder sig till kommunens tillsynsenhet eller hyresnämnden tar det många veckor innan det finns ett beslut som hyresvärden måste rätta sig efter. Vid det laget har problemet med värmen ofta ha löst sig själv.

Fakta: Så varmt får det vara

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor eller vid extrema väderförhållanden.

Undantag: Under extrema väderförhållanden gäller emellertid inte Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det går heller inte att få ersättning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Hyresgästföreningen

Läs också Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.