HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är politikerna som ansvarar för bostadsfrågan i riksdagen

Nyheter Caroline Szyber (KD) tvingades lämna sin riksdagsplats efter en bedrägeriutredning. Men hon är inte den enda bostadspolitiska ledamoten som inte har hand om bostadsfrågan längre. Hem & Hyra har stämt av läget hos partierna inför kommande mandatperiod.
Mats Green (M), Ola Johansson (C), Robert Hannah (L), Larry Söder (KD), Johan Löfstrand (S), Momodou Malcolm Jallow (V), Emma Hult (MP) och Roger Hedlund (SD) är riksdagsledamöterna som ansvarar för bostadsfrågan för respektive parti.

I väntan på en ny regering formar sig den nya riksdagen. När det gäller vilka riksdagsledamöter som ansvarar för bostadsfrågan så har det skett en del förändringar. Det är de riksdagsledamöter som sitter i civilutskottet som har hand om denna fråga, och uppställningen är inte densamma som föregående mandatperiod.

Sedan tidigare har det stått klart att Kristdemokraternas Caroline Szyber kommer att lämna sin plats. Detta sedan hon blivit föremål för en bedrägeriutredning, vilket Hem & Hyra skrivit om. För just KD har bostadspolitiken varit en stor fråga. När alliansen bildat regeringen har det varit kristdemokratiska bostadsministrar.

Läs ocksåBedrägerimisstankar tvingar bort KD-topp

Nu kommer Larry Söder att ta över Caroline Szybers ansvarsområde.

– Jag har varit kommunpolitiker i 20 år och brottats med bostadsfrågan ganska mycket. Det är en viktig fråga, viktig för alla människor i Sverige, säger han.

Trots det ganska oklara regeringsläget hoppas han att kommande mandatperiod kan innebära en bred bostadspolitisk överenskommelse.

Läs ocksåSkriver om klass, mord och en villkorslös faderskärlekNärbild på Eric Rosén.

– Jag ser egentligen inte att riksdagens sammansättning skulle problematisera denna fråga mer utan i stället kunde det faktiskt gynna bostadsmarknaden därför att det tvingar fram breda överenskommelser.

Inte heller förra mandatperiodens bostadsminister, Peter Eriksson (MP), har någon plats i riksdagen. Det hade han inte under föregående mandatperiod då han i stället satt i EU-parlamentet innan han blev bostadsminister. Emma Hult var den riksdagsledamot från Miljöpartiet som satt i civilutskottet, och under kommande mandatperiod kommer hon att vara ordförande för detsamma.

Nooshi Dadgostar i Vänsterpartiet kommer däremot inte att ansvara för bostadsfrågan i fortsättningen, trots att hon satt i civilutskottet under föregående mandatperiod.

Läs ocksåHyran i nybyggt för hög för många i Dalarna

– Det är lite tråkigt faktiskt, jag tycker det är en av de viktigaste frågorna nu och jag har lärt mig väldigt mycket om det. Jag kommer att fortsätta arbeta med det på ett eller annat sätt.

Är det ditt eget beslut att byta utskott?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det är en slags laguppställning vi gör. Vi bestämmer tillsammans hur vi sätter ihop pusslet. Momodou som tar över i civilutskottet är väldigt profilerad och kommer att göra ett väldigt bra jobb.

För övriga riksdagspartier är det samma talesperson som tidigare i bostadsfrågan.

Fakta: Parti för parti – här är de bostadspolitiska riksdagsledamöterna

ModeraternaMats Green, samma som föregående mandatperiod.

CenterpartietOla Johansson, samma som föregående mandatperiod.

LiberalernaRobert Hannah, samma som föregående mandatperiod.

KristdemokraternaLarry Söder, ersätter Caroline Szyber.

SocialdemokraternaJohan Löfstrand, samma som föregående mandatperiod.

VänsterpartietMomodou Malcolm Jallow, ersätter Nooshi Dadgostar.

MiljöpartietEmma Hult, samma som föregående mandatperiod.

SverigedemokraternaRoger Hedlund, samma som föregående mandatperiod.

Läs också En tredjedel i Värmland klarar inte hyran i nybyggt Lediga lägenheter i lyxigt golfboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.