HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är populäraste adresserna att bo på i din kommun

Östergötland Kötiden för sjönära lägenheter i Vadstena kan vara upp till tio år. Hem & Hyra har undersökt var du får vänta längst på bostad hos de kommunala bostadsbolagen.
Foto: Jenny Knutsson
Kenneth och Annica Larsson tröttnar aldrig på utsikten mot Strandpromenaden och Vättern från vardagsrumsfönstret.

– När vi var ute på Vättern med båten och tittade mot land så såg vi husen vid Strandpromenaden. Där vill vi bo när vi blir pensionärer, tänkte vi då, säger Annica Larsson.

Men det blev tidigare än så. Efter ett par år i kö hos kommunägda Vadstena Fastighets AB kunde paret flytta in i den så kallade Kuskbostaden, cirka 30 meter från Vättern. I själva verket är det en liten villa på 66 kvadratmeter, byggd 1857 enligt en skylt på fasaden.

Läs ocksåLång väntan på lägenhet - inte bara i storstan: Här är orten där halva befolkningen bostads-köarHusfasad på Oriongatan, Alingsåshems skylt, Sten-Åke Gustafsson (L), styrelseordförande för Alingsåshem

Hem & Hyras undersökning visar att det generellt är lägenheter med egen uteplats och centralt belägna bostäder i hus med hiss som efterfrågas mest. Men det finns lokala variationer och i Vadstena är det närheten till sjön som lockar mest.

– Det är attraktivt i innerstaden överhuvudtaget, men lägenheterna som ligger vid Strandpromenaden är det längst väntetid till, säger Annette Ohlsson, marknads- och uthyrningsansvarig på Vadstena Fastighets AB.

Den som inte har några krav på storlek eller läge kan få en lägenhet relativt snabbt, ibland genast, men väntetiden kan också vara några månader.

Läs ocksåSollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön

– Det senaste året har det skett en förändring och i dag har vi väldigt få tomma lägenheter, säger Annette Ohlsson.

Men även i kommuner där bostadsbolaget har svårt att hyra ut alla sina lägenheter kan det vara lång väntetid till vissa adresser. Urban Tordsson är vd för Ydrebostäder, som länge har haft problem med uthyrningen. Ändå har man kö till vissa typer av lägenheter.

– Marklägenheter i Österbymo. Sådana kan man få vänta två tre månader på om det vill sig illa, säger han.

Läs ocksåPaulina fick en ny lever och behöver ha nära till sjukhuset – nekades lägenhetsbytePaulina Bergman får stöd av mamma Maritha Karlsson på väg från taxin

Väntetider på upp till flera år är däremot helt främmande för Ydrebostäder.

– Folk skulle nog tröttna om de var tvungna att vänta så länge, tror Urban Tordsson.

Men Annica och Kenneth Larsson tycker att deras lägenhet var värd att vänta på.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Annica.

Här vill flest bo hos din värd

Boxholmshus/Boxholm

Längst kö till, i tur och ordning, Söderleden 7, Storgatan 30, 32 och 34 samt Söderleden 11. Väntetiden är ungefär två till fem år.

Vallonbygden/Finspång

Den som vill bo på Högby seniorboende kan få vänta upp till två år. Populärt är även Fäskogsvägen, Torstorpsvägen och Fridhemsvägen.

Stiftelsen Kindahus/Kinda

Två till tre års kö till Torggatan 1, som har hiss, samt Ulrikagatan, Rosengatan och Södra Prästgatan i Kisa.

Stångåstaden/Linköping

Stångåstaden har svårt att peka ut enskilda adresser. Generellt ökar kötiden ju närmare centrum man kommer, men det finns undantag.

Bostadsbolaget/Mjölby

Generellt efterfrågas små lägenheter samt marklägenheter med uteplats. Bolaget för inte statistik över kötid på enskilda adresser.

Bostadsstiftelsen Platen/Motala

Populärast är Gamla stan, Bråstorp och Tegelviken (lägenheter i markplan). I snitt står 325 personer i kö per lägenhet i Gamla stan.

Hyresbostäder/Norrköping

Längst väntetid, fem till sex år, till höghusen på Sandbergsgatan i Såpkullen och fastigheten Tjuren på Linköpingsvägen i Kneippen.

Ramunderstaden/Söderköping

Hjortstigen, Domherrestigen och Rimmögatan har längst väntetid. Tvåor och treor efterfrågas mest.

Vadstena Fastighets AB/Vadstena

Innerstaden är mest attraktivt. För lägenheter som ligger både centralt och strandnära kan kötiden vara upp till tio år.

Ydrebostäder/Ydre

Marklägenheter efterfrågas mest, framför allt i Österbymo. Som mest några månaders väntetid.

Ödeshögsbostäder/Ödeshög

Populärast är Johannahuset, som har hiss och ligger vid torget. Sedan kommer Per Brahevägen 5 och Bryggarevägen.

Fakta: Så här gjorde vi

Samtliga elva kommunala bostadsbolag och bostadsstiftelser i Östergötland har fått uppge var väntetiden är som längst inom respektive lägenhetsbestånd.
Väntetiderna är ungefärliga.
Vissa bolag för statistik över kötiden på varje adress, andra inte.
Ibland kan skillnaden i väntetid vara stor mellan olika lägenheter i samma trappuppgång.
Valdemarsvik och Åtvidaberg saknar allmännyttor och ingår inte i undersökningen.

Läs också Så många kommuner saknar bostadsförmedling Tio år i kö för en lägenhet i Halmstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.