HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här går 70 procent av lediga hyresrätter till nyanlända

Haninge Det blir svårare för de som står i Haninge Bostäder bostadskö att få en lägenhet under 2017. Kommunen har beslutat att 70 procent av alla lediga lägenheter ska gå till nyanlända.

Regeringens bosättningslag innebär att kommunerna sedan 2016 är skyldiga att skaffa fram bostäder till nyanlända. Många kommuner, som Ekerö, Botkyrka och Tyresö kommun har löst det genom att ta lägenheter från det kommunala bostadsbolaget.

Nu har även Haninge kommun beslutat att använda det egna bolaget Haninge Bostäder för att lösa bostadsfrågan för nyanlända. Under 2017 ska Haninge kommun skaffa bostad till 359 stycken nyanlända och för att klara av det har de beslutat att Haninge Bostäder ska erbjuda ytterligare 60 lägenheter till kommunen, utöver de 45 som kommunen redan disponerar.

Läs också25 procent av hyresrätterna öronmärks för nyanlända

För de 35 000 som står i Haninge Bostads bostadskö betyder det färre lägenheter. Istället för de cirka 90 lägenheter per år som går de till i kön så kommer bolaget att lämna cirka 30 stycken, ungefär 70 procent färre.

Meeri Wasberg, (S), kommunstyrelsen ordförande i Haninge förstår att folk som står i kön kan tycka att det är orättvist att folk går före i kön, även om de nyanlända inte får förstahandskontrakt.
– Vi har ett ansvar att skaffa fram bostäder till nyanlända. Sedan är det så att vi också låter ungdomar gå före i kön även om det är i mindre skala, säger hon.

Annons

Enligt det nya ägardirektivet från ägaren till Haninge Bostäder, Haninge Holding, ska bolaget under 2018 och 2019 erbjuda ytterligare 25 procent av alla lediga lägenheter till kommunen. Efter oktober 2019 sjunker siffran till tio procent.
– Men efter 2017 så kommer lägenheterna som kommunerna får nyttja inte bara att gå till nyanlända utan alla som via socialförvaltningen av någon anledning behöver en lägenhet akut, säger hon.

Läs ocksåNyanlända får förtur hos bostadsbolagen

Varför tar ni lägenheter från Haninge Bostäder?
– Det handlar både om att vi måste få fram bostäder men det handlar även om trovärdighet. Ska vi be privata värdar att hjälpa till med lägenheter så måste vi ju också göra något själva, säger hon.

Förutom lägenheter från Haninge Bostäder så planerar kommunen också för att bygga cirka 350 modullägenheter på tio platser i kommunen. Utöver pågår bygget av 229 lägenheter i Jordbro som ska vara klara 2018.
– Vi hoppas sätta igång med de tillfälliga bostäderna i vår. Men hur många av de tio platserna som kommer igång beror på om vi får tillfälliga bygglov och om det överklagas, säger hon.

Annons

Martina Mossberg, (M) kommunalråd i opposition tycker att frågan om Haninge Bostäder ska ge fler lägenheter till kommunen är så viktig att det kräver en ändring i ägardirektivet som borde tagits upp i kommunfullmäktige.
– Det är odemokratisk skött, man kör under radarn när man inte tar upp det i fullmäktige utan nöjer sig med att behandla frågan i Haninge Holding. Det måste vara ordning och reda, säger hon.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Meeri Wasberg säger att hon inte tycker att frågan är så stor att den behöver tas upp i fullmäktige.
– Det står redan i Haninge Bostäders ägardirektiv att de ska lämna lägenheter och därför tycker vi att det räcker att ta upp ärendet i Haninge Holding, säger hon.

Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.