Annons

Här kan fattiga få oväntad hjälp

Nyheter Nästan 2,2 miljoner vuxna svenskar har så små inkomster att de klassas som behövande, enligt Skatteverkets normer. Hem & Hyra listar 214 ställen där du kan få hjälp att klara tillvaron.
Foto: Mattias Käll/Gry Ellebjerg
För behövande. Hem & Hyra tipsar om över 200 ställen med stiftelser och fonder som du som är behövande kan söka medel ur.

Det kommer fortfarande telefonsamtal och mejl varje vecka om en artikel från 2010. Där publicerade vi en lista över stiftelser och fonder som ger hjälp till hyran. Till er och alla andra med knaper ekonomi publicerar vi på följande sidor en lista över stiftelser och fonder i samtliga län som vänder sig till behövande.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

De allra flesta stiftelserna och fonderna kom till i en tid då det sociala skyddsnätet var betydligt mer grovmaskigt än i dag. Ofta var det en förmögen person utan arvingar som testamenterade sin förmögenhet till en stiftelse eller fond.

Annons

Hem & Hyra har sökt i länsstyrelsernas databas i samtliga län på ordet ”behövande”. Men stiftelsedjungeln är snårig. Exempelvis framgår det långtifrån alltid om fonden vänder sig till privatpersoner, organisationer eller både och. Eller om de finns några pengar att dela ut. De senaste årens låga ränteläge har påverkat utdelningarna negativt för de stiftelser och fonder som har sitt kapital på ett traditionellt bankkonto. Vår undersökning omfattar sammanlagt 214 ställen du kan söka pengar från och resultatet visar:

Annons
Läs ocksåFondpengar ger Susanne en guldkant
  • De summor som fördelas till privatpersoner är allt ifrån 1 000 kronor till uppemot 30 000 kronor.
  • Ensamma äldre och sjuka är en grupp som donatorerna ofta hade i åtanke.
  • Ensamstående kvinnor med barn är en annan grupp som ofta nämns i de över 100 år gamla ändamålsbeskrivningarna.
  • Kommunerna och Svenska kyrkan har hand om flest fonder. Börja med att kolla med din kommun eller hemförsamling.
  • Yrken har nästan försvunnit, kommuner slagits samman. Men de ursprungliga stadgarna måste följas. Bara om styrelsen kan visa att det är omöjligt att följa donatorns vilja kan Kammarkollegiet ge tillstånd att ändra inriktningen.

Ett exempel från min födelsekommun Lindesberg: Gustaf Svenssons stiftelse delar årligen ut omkring 20 000 kronor vardera till cirka 45 behövande personer över 65 år. Men bara de som bor inom stadsgränsen från 1937 kan få hjälp, inte kommuninvånare utanför, hur behövande de än må vara. För så är stadgarna.

Fakta: Så gjorde vi undersökningen

Hem & Hyra har gått igenom länsstyrelsernas databas och listat stiftelser och fonder i samtliga län där behövande kan söka pengar.
Vi har använt ordet ”behövande” som sökord.
Vi listar även andra ställen, som kommunala och kyrkliga hemsidor, där det går att söka bidrag. Vi valde stiftelser som är breda och där ett stort antal kan söka.
Vi sorterade bort stiftelser och fonder som har lite medel att dela ut, som vänder sig till en snäv krets, endast delar ut till organisationer och där det inte gått att nå någon ansvarig.
Genom att söka på andra ord i databasen, kan du få helt andra sökresultat och möjligheter.

Fakta: Bidragen kan påverkas

Bostadsbidrag och bostadstillägg påverkas oftast inte om du får ett skattefritt tillskott i kassan från en fond eller stiftelse – såvida det inte överstiger 3 000 kronor per månad. Då ska överskjutande del påverka storleken på bostadsbidraget eller bostadstillägget.

När det gäller socialbidrag är principen att alla inkomster ska räknas med, men att det alltid är en individuell bedömning.

I en färsk dom från kammarrätten slås fast att en insättning på 1 000 kronor från en bidragstagares bror, i syfte att förgylla barnens jul, skulle tas med i biståndsbedömningen. Orsak: Det framgick inte tillräckligt tydligt att pengarna enbart var avsedda för barnen.

Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.