Annons

Fondpengar ger Susanne en guldkant

Nyheter Bidrag från stiftelser och fonder har satt en guldkant på Susanne Landgrens stundom tuffa tillvaro i över 30 år. Hon har startat en Facebookgrupp för att hjälpa andra att söka – och fått över 4 000 följare.
Foto: André de Loisted
Van att söka. Susanne Landgren i skånska Bårslöv är van att söka medel ur stiftelser och fonder. Nu är det säsong att söka.

Hon var pank och arbetslös. Då läste Susanne Landgren i tidningen om en stiftelse man kunde söka medel ur. Så småningom fick hon en utbetalning på 10 000 kronor. Det här är i mitten av 80-talet och så klart ännu mer pengar än det är i dag. Sedan dess har livet innehållit en del tuffa uppförsbackar. Susanne har artros och för snart 20 år sedan blev hon förtidspensionär. Innan dess har hon bland annat jobbat som kokerska och inom hemtjänsten. Vid den tiden hade hon fått tre barn och var ensamstående.

Med hjälp av pengar från stiftelser och fonder har Susanne kunnat unna sig saker och upplevelser hon inte kunnat göra annars. Senast sökte hon och fick medel till en hissbar säng som gör det lättare att ta sig upp och ner.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Fondpengarna har också gått till roligare saker. Förra sommaren kunde hon åka till Kreta med barnbarnet Iza, som nu hunnit fylla 14 år.

– Det var så mysigt och bra för min sjukdom också. Lederna mår bättre i varmt klimat. Den resan hade jag aldrig haft råd med utan fondpengarna.

Annons

Med på resan var även goda vännen Maria Strassmann. De bor på samma gård i loftgångshusområdet i Bårslöv utanför Helsingborg. Vänskapen betyder mycket för dem båda. Maria jobbar skift som undersköterska och har sin åttaåriga dotter Elin på heltid. För att hon ska få ihop tillvaron är Susanne barnvakt ibland. De har bott i området länge och morsar vant på grannarna från loftgången.

Läs ocksåNatalie vägrade betala för gamla skador i lägenhetenBänkskiva

Numera söker Susanne Landgren mellan åtta och tio fonder per år. En del är återkommande, några är det första gången hon söker.

– Många fonder kan vara lite hemliga och svåra att hitta. Inte sällan annonserar de enligt tradition i dagspressen när det är dags att söka. Jag har inte betalat för någon lokaltidning på många år, men tack och lov har vi en gratistidning som fonder också annonserar i när det är dags att söka, berättar hon.

För några år sedan spred sig fenomenet att dela med sig av mat och kläder på sociala medier. Vid det här laget hade Susanne sökt och fått hjälp av stiftelser och fonder i närmare 30 år. Hon startade Facebookgruppen ”Vi som söker stiftelser och fonder”.

Annons
Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Gensvaret blev långt över förväntan. I dag har gruppen över 4 000 följare. Medlemmarna tipsar varandra om var det går att söka hjälp och Susanne har i stort sett daglig kontakt med medlemmar som hör av sig. För det är inte alltid så enkelt att hitta och söka alla fonder. De flesta saknar hemsida, i länsstyrelsernas databas är kontaktuppgifterna inte alltid uppdaterade. Dessutom kräver sökandet en del pappersarbete.

– Många frågar mig om jag kan söka åt dem, men det gör jag inte. Det skulle ta för mycket tid. Däremot skulle jag vilja sitta på socialkontoret nån timme i veckan och hjälpa dem som kommer dit med att fylla i ansökningar. Många känner inte till att den här möjligheten finns för oss som inte tjänar så mycket.

Fakta: Susannes bästa tips när du söker

• Uppfyll de kriterier som stiftelsen eller fonden ställer. Annars är det bortkastad tid att fylla i ansökan.

• Ha framförhållning. Det tar tid att få pengar från de flesta stiftelser och fonder. Har du ett akut hjälpbehov: Vänd dig till socialtjänsten.

• Lär dig grundläggande datakunskap. Det gör att du kan söka smidigare.

• Var extra alert under februari-mars och september-oktober. Då är ansökningstiden för många fonder och stiftelser.

• Kommunen och kyrkan har ofta hand om flera fonder och stiftelser. Börja gärna med att kolla där!

Föreningen FVO har många fonder som söks med en och samma blankett. Dessutom brukar de vara snabba att handlägga.

Läs också Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.