Annons

Här kan Malmö hyra lägenheter för 50 000 kronor i månaden

Malmö En konkursmässig bostadsrättsförening, hus som har hotats med tvångsförvaltning och fastigheter som miljöförvaltningen granskar. Här kan Malmö stad hyra lägenheter till bostadslösa för upp till över 50 000 kronor i månaden.
Foto: Anders Paulsson

Hem & Hyra har avslöjat hur mellanhänder tjänat miljoner på att hyra ut hyreslägenheter till Malmö stad för dyra dygnstaxor. Även om det ska handla om tillfälliga lösningar i akuta situationer har Hem & Hyra kunnat visa att personer bott kvar både veckor, månader och år.

Nu är den första upphandlingen av boendeplatser klar. Trots att ansvarig politiker lovat att stoppa de dyra mellanhänderna fortsätter miljonkarusellen med skattepengarna när Malmö stad hyr lägenheter till hemlösa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag står fast vid det jag har sagt tidigare men vi sitter i en rävsax där vi måste ordna boende akut till de som står utan tak över huvudet. Då får vi använda boenden som är för dyra egentligen. Jag är inte glad över prisnivåerna men upphandlingen är gjord enligt de regler som finns, säger Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd.

Men det är inte bara dyrt. Flera lägenheter som Malmö stad kan hyra enligt upphandlingen ligger i fastigheter som andra delar av kommunen haft under lupp. Fyra lägenheter ligger i ett hus som hotats med tvångsförvaltning, de dyraste lägenheterna ligger i den konkursmässiga och skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren, som Sydsvenskan skrivit om, och flera andra lägenheter ligger på Seved i fastigheter där hyrorna redan är förhandlade med Hyresgästföreningen. Flera villafastigheter granskas dessutom av miljöförvaltningen i deras specialsatsning där mellanhändernas villor och lägenheter granskas.

Här har några företag lämnat in anbud på lägenheter och Malmö stad kan skriva på avtal enligt upphandlingen:

Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra
I den konkursmässiga bostadsrättsföreningen på Thomsons väg i Rosengård kan Malmö stad hyra 16 lägenheter för upp till över 50 000 kronor i månaden.

Kinesiska muren, Thomsons väg på Rosengård

Företaget Jomec Syd AB hyr 16 lägenheter. Dessa vill man hyra vidare till Malmö stad.  Dygnstaxorna ligger på mellan 1 085 kronor för en etta och 1 785 kronor kronor för den största lägenheten, en femma. Omräknat till en månadshyra blir det 32 550 kronor respektive 53 550 kronor. Just Jomecs hyror ligger i det högre spannet och därför är företaget i den lägre rangordningen enligt upphandlingen.

Annons

 

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två
Huset på Monbijougatan i Malmö. Här kan Malmö stad hyra fyra lägenheter enligt upphandlingen av boendeplatser till hemlösa.

Monbijougatan/Bergsgatan vid Möllevångstorget i Malmö

Hyresgästföreningen har försökt få huset tvångsförvaltat och hyresvärden Frank Dovic har själv medgett för Hem & Hyra att han helst enbart skriver andrahandskontrakt med hyresgästerna för att lättare kunna bli av med dem. Räddningstjänsten och miljöförvaltningen har också haft synpunkter på fastigheten men dessa brister ska ha åtgärdats. Här har APTS förvaltnings AB, företaget som Hem & Hyra skrev om i granskningen Bostad till varje pris, lämnat in anbud till Malmö stad på fyra lägenheter som staden kan hyra för dygnstaxor på mellan 1 060 kronor och 1 200 kronor eller 31 800 kronor respektive 36 000 kronor i månaden.

Här hyr APTS ut fyra lägenheter.

Villa med fyra lägenheter på Videdal, Malmö

Här hyr APTS förvaltning AB ut fyra lägenheter. Enligt anbudet till Malmö stad vill man fortsätta med detta. Den största lägenheten är en fyra och den kostar 1 340 kronor per dygn, vilket blir 40 200 kronor omräknat till en månad. Huset ingår i miljöförvaltningens granskning. Miljöinspektörerna har redan varit här en gång och kommer att återvända: ”Huset är slitet och behöver rustas upp. Ytterligare besök invändigt anses högprioriterat”, skriver inspektörerna efter sitt första besök i fastigheten.

 

Annons
På ett flertal adresser på Seved i Malmö Siems GH AB hyra ut lägenheter till Malmö stad.

Olika adresser, Seved i Malmö

Köpmansgatan, Jespersgatan, Rasmusgatan och Sofiagatan är bara några av adresserna där Siems GH AB hyr lägenheter på Seved, som de i sin tur vill hyra ut till Malmö stad. Flera av lägenheterna ligger i hus som tillhör en av Seveds större fastighetsägare. I dessa hus har Hyresgästföreningen förhandlingsordning vilket innebär att hyrorna är förhandlade, till betydligt lägre nivåer. Här finns många lägenheter och en tvårummare kan kosta 875 kronor per dygn. Omräknat till en månad blir det 26 250 kronor.

APTS har ett flertal lägenheter på Almhög i Malmö.

Eriksfältsgatan med flera adresser, Malmö

Malmö stad har i flera år betalat upp till femdubblade hyror till APTS för vanliga hyreslägenheter. Flera av dessa lägenheter hyr APTS av den privata hyresvärden Malmsjö & Persson som också tjänar på upplägget. I stället för att  ta ut en förhandlad hyra av en vanlig hyresgäst kan Malmsjö & Persson ta ut lite extra av APTS. ”Jag får mer betalt genom att hyra ut till dem”, har Joakim Persson på Malmsjö & Persson tidigare sagt till Hem & Hyra. När APTS hyr ut en trea till Malmö stad här kostar det 1 200 kronor per dygn eller omräknat till månaden blir det 36 000 kronor. I ett tidigare exempel har Hem & Hyra visat att en trea på Eriksfältsgatan kan ha en förhandlad hyra på 5 503 kronor.

 

Fakta: Vad har Malmö stad upphandlat?

  • Den första upphandlingen av boendeplatser till hemlösa utan stöd i Malmö är klar.
  • Uppdraget var att upphandla 500 boendeplatser.
  • Upphandlingen omfattar boendeplatser på hotell, vandrarhem, bed and breakfast, kollektiv och lägenheter.
  • Upphandlingen av boendeplatser har ett sammanlagt värde på 90 miljoner kronor på ett år. Lägenheter är en del av upphandlingen och resultatet kan fortfarande komma att överklagas. Efter att överklagandetiden gått ut ska Malmö stad skriva avtal med varje företag som vunnit upphandlingen.
  • När det gäller just lägenheter kan Malmö stad skriva avtal med 13 företag.
  • Trots upphandlingen abonnerar staden inte på lägenheterna utan kan boka dessa via en rangordningslista efter pris. Billigast kommer först.
Fakta: Bostad till varje pris

Hem & Hyra har granskat Malmö stads lägenhetsaffärer: När kommunen löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Det visade vår granskning. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men det varar i veckor, månader och till och med år. Det har skett helt utan skrivna avtal eller kontrakt för Malmö stads del och i vissa fall har fastighetsägarna inte ens känt till upplägget.

Läs också Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.