Annons

Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Malmö Företaget APTS har tagit ut skyhöga andrahandshyror av Malmö stad. Nu kräver de tillbaka överhyror på över en halv miljon kronor från sin egen mellanhand. Efter Hem & Hyras granskning av systemet förlorar flera mellanhänder sina lägenheter.

Miljontals skattekronor har bytt ägare. Lägenhetskarusellen i Malmö har i många fall legat utanför fastighetsägarnas och socialförvaltningens kontroll. I grunden ligger stadens behov av lägenheter för hemlösa och oförmåga att lösa det på egen hand.

I vissa fall har flera olika företag skott sig på systemet genom att hyra lägenheter av varandra i flera led och sedan till kommunen. Vissa fastighetsägare menar att de inte känt till upplägget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter Hem & Hyras avslöjande har det nu uppstått en infekterad konflikt. Malmö stads mellanhand APTS kräver totalt 625 000 kronor av sin egen mellanhand Woodo, som driver stödboenden för bland annat kriminella i Malmö. APTS anklagar Woodo för olovlig uppsägning och för att ha tagit ut en överhyra.

– Efter konsultation med vår advokat har det framkommit att Woodo inte har varit berättigad att ta ut den hyra som de har gjort. Följaktligen har vi bestämt oss för att kräva tillbaka den del som är felaktig, skriver APTS vd Patrik Persson i ett mejl till Hem & Hyra.

Patrik Persson, ägare av APTS och Living room hotel.

I minst tolv fall har APTS hyrt lägenheter av Woodo. Enligt APTS har Woodo tagit ut en fast hyra men även en ”rörlig del” beroende på hur beläggningen varit.

Efter vår granskning har Woodo nu förlorat lägenhetskontrakt på både Lindängen och Östervärn och Woodo har därför i sin tur sagt upp APTS.

Annons

Så här har upplägget kunnat se ut:

  • En fastighetsägare hyr en lägenhet till Woodo. Den förhandlade hyran är 7 500 kronor.
  • Woodo hyr sedan, utan tillåtelse enligt fastighetsägaren, ut lägenheten till APTS för en fast hyra på 10 400 kronor i månaden samt en ”rörlig” del på 4 900 kronor. Totalt 15 300 kronor per månad.
  • APTS hyr sedan i sin tur ut samma lägenhet till Malmö stad för 1 495 kronor per natt, eller 44 850 kronor per månad. Fastighetsägaren säger sig inte känna till detta.
  • Skattebetalarna står för slutnotan och vinsten landar hos två mellanhandsföretag.
Likadana lappar sitter i APTS lägenheter.

Woodos ägare Staffan Ekström vill inte kommentera tvisten i Hem & Hyra:

–  Det är inget jag kan prata om. Jag säger ingenting och har ingenting att tillföra.

I ett yttrande till hyresnämnden bestrider däremot Woodo kravet på återbetalning av hyra från APTS. Enligt Woodo har överenskommelsen mellan de två mellanhänderna gått ut på att Woodo fått en provision på 20 procent av APTS omsättning i de lägenheter som Woodo hyrt ut. Bara under december ska APTS gjort en vinst på 300 000 kronor på att hyra ut de tolv lägenheterna, enligt Woodo. Provisionen kan inte ses som hyra, menar Woodo, och kan därför inte heller betalas tillbaka. I yttrandet konstaterar Woodo också att APTS hyrt ut lägenheter till Malmö stad med ”hyresnivåer som starkt avviker från brukshyran, bland annat motiverat av att det rör sig om dygnshyror”.

En av de privata fastighetsägare som drabbats av APTS och Woodos affärer är Philip Lindström. Malmö stad har hyrt för skyhöga dygnstaxor i hans hus via de två mellanhänderna.

Läs ocksåMalmö stad fortsätter med dyra mellanhänder

– Jag har sagt upp hyresavtalet och det har flyttat in nya människor i lägenheten. Företaget hyrde ut i andra hand utan tillstånd till en hyra som var på en helt annan nivå än den förhandlade. Jag är inte den enda drabbade fastighetsägaren. Det här har pågått utan att vi har haft koll på det, men det har vi nu, säger Philip Lindström.

Annons

På Lindängen har avslöjandet av den dolda lägenhetsmarknaden gett samma resultat. Fastighetsägaren Trianon har inlett en ”avvecklingsplan” för en rad lägenheter som värden tar tillbaka från Woodo, och i förlängningen APTS.

– När vi fick information vidtog vi åtgärder omedelbart, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

Läs ocksåHär kan Malmö hyra lägenheter för 50 000 kronor i månaden
Här på Gånglåtsvägen i södra Malmö finns några av de berörda lägenheterna.

Hem & Hyra avslöjade tidigare i år Malmös stads dolda och dyra mellanhandssystem med lägenheter åt hemlösa. Hyresrätter har använts som handelsvaror och skattebetalarna har stått för notan. Det har skett utan avtal och kontrollen har varit obefintlig. Efter att Malmö stad sedan dess genomfört sin första upphandling om boende till hemlösa utan stöd står det klart att staden kommer att fortsätta betala dyrt till mellanhänder för vanliga hyreslägenheter. Det handlar om hyror på upp till 40 000 kronor i månaden, ibland högre.

Enligt experter på hyresjuridik skulle även Malmö stad kunna kräva tillbaka överhyra.

Fakta: Bostad till varje pris

Hem & Hyra har granskat Malmö stads lägenhetsaffärer: När kommunen löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Det visade vår granskning. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men det varar i veckor, månader och till och med år. Det har skett helt utan skrivna avtal eller kontrakt för Malmö stads del och i vissa fall säger sig fastighetsägarna inte ens ha känt till upplägget.

Fakta: Vad är överhyra?
  • Hyr du andra hand har du rätt att få tillbaka den överhyra som redan har betalats, under förutsättning att den bostad som hyrs är en hyresrätt.
  • Hyran för en lägenhet får inte ”påtagligt skilja sig från andra hyresnivåer” för liknande lägenheter på orten. Vi har med andra ord inte marknadshyror i Sverige.
Läs också Rekord: Hotell till hemlösa för 440 000 kronor per dygn Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.