Annons

Malmö stads mellanhänder granskas i ny satsning

Malmö Företag hyr ut bostäder i andra hand till socialtjänsten och tjänar stora pengar. Men det kan finnas risker för människorna som bor där. Det menar miljöförvaltningen som kartlägger mellanhändernas villor. "Vår förhoppning är att komma ut till alla ställen", säger miljöinspektören Elna Ahlner.

Mögel, brandfara eller olovliga byggen. Miljöförvaltningen oroar sig för socialtjänstens klienter. Ett nytt specialprojekt riktar sig mot mellanhänderna som hyr ut bostäder i villor åt kommunen.

Miljöförvaltningen menar att branschen behöver samma typ av tillsyn som fastighetsägare med egna hyreshus.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vi kommer först och främst att jobba med obokade tillsynsbesök, säger Elna Ahlner, miljöinspektör på Malmö stads miljöförvaltning.

På bilden en av villorna som mellanhänderna hyrt ut till socialtjänsten i Malmö.

Rent konkret ska inspektörerna undersöka saker som bygglov, ventilation och brandskydd och tanken är att både Räddningstjänsten Syd och stadsbyggnadskontoret ska delta i satsningen mot kommunens mellanhänder på villamarknaden.

Vi ser också det här med brott mot välfärden. Det är vinstdrivande företag som gör det här. Det finns en risk att man försöker få in så många människor som möjligt i en villa för att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Elna Ahlner.

Annons
Läs också63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomisktSvart överhyra

Hem & Hyra har under våren granskat mellanhandsbranschen i Malmö och kunnat visa på enorma hyror för skattebetalarna när kommunen hyr lägenheter av APTS förvaltning AB. Just det företaget finns med på listan över mellanhänder som miljöförvaltningen nu ska detaljgranska.

 

Så här kunde det se ut när kommunen skulle betala.

Systemet med mellanhänder är uppbyggt på samma sätt när det gäller lägenheter som villor. Någon äger fastigheten och en mellanhand, ofta ett företag, är hyresgäst och hyr sedan vidare till socialtjänsten som placerar utsatta malmöbor i bostäderna.

Hem & Hyras granskning visade att andrahandsuthyrningen av lägenheter till kommunen via mellanhänder i vissa fall skett utan att fastighetsägarna känt till det. Och enligt miljöförvaltningen är det inte heller alla villaägare som är medvetna om att det är Malmö stad som använder deras hus i sista ledet.

Annons

Vi har sett att företag hyr från fastighetsägare och sedan hyr i andra hand till socialen. Och i vissa fall har fastighetsägaren inte känt till att man har hyrt ut till socialen, säger Elna Ahlner.

På miljöförvaltningen ligger nu en lista med aktörer och adresser. Och någon gång i slutet av sommaren kommer den användas i skarpt läge för oanmälda inspektioner runt om i Malmö. Det handlar om ett tiotal företag, eller privatpersoner, med enstaka uthyrningar till socialen. Men även mellanhänder med ett femtiotal villaadresser där socialtjänsten hyr in sig.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

– Vår förhoppning är att komma ut till alla ställen. Men sedan får vi göra någon sorts prioritering, säger Elna Ahlner.

Fakta: Bostad till varje pris

Här finns alla artiklar från vår granskning av arbetet mot hemlöshet och Malmö stads dyra lägenhetsaffärer: Bostad till varje pris

Läs också Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.