Annons

Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra

Malmö Malmö stad betalade skyhöga hyror till mellanhandsföretag när de löste boende till hemlösa. Efter Hem & Hyras granskning utreder nu kommunen möjligheterna att få tillbaka överhyra.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

Moderaterna och Centern hade gjort gemensam sak i ett nämndsinitiativ och krävde att arbetsmarknads- och socialnämnden skulle ta beslut om att inleda en process i hyresnämnden. Syftet: att kräva tillbaka överhyra för de lägenheter man hyrt till hemlösa av dyra mellanhandsföretag. Malmö stad har betalat upp till femdubblade hyrorna jämfört med den förhandlade hyran. Det har Hem & Hyra avslöjat i granskningen Bostad till varje pris.

Moderaterna och Centern fick dock ingen majoritet för sitt förslag. Däremot enades hela nämnden i stället om att ge ansvarig förvaltning i uppdrag att utreda möjligheterna att begära tillbaka överhyra.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.

– Vi valde att ställa oss bakom det när vårt förslag föll. Nu kom i alla fall frågan upp på bordet och det ska utredas. Det är det viktiga. Jag tycker kommunen ska göra allt för att försöka få tillbaka överhyra, säger Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Annons

Även Socialdemokraterna är nöjda med beslutet.

Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö under Sedat Arifs (S) föräldraledighet.

– Visar det sig att vi har betalat mer än vad vi behöver vi vill undersöka de möjligheter som finns att kräva tillbaka pengarna. Nu får förvaltningen i uppdrag att se över det här och de kommer att återkomma med ett svar till nästa sammanträde. Finns möjligheten att kräva tillbaka pengar är det klart att vi ska göra det men det kanske inte är helt klart med den juridiska biten, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden under Sedat Arifs (S) föräldraledighet.

Enligt flera experter på hyresjuridik är det fullt möjligt för en kommun att kräva tillbaka pengar som vilken andrahandshyresgäst som helst. I Malmö stads fall skulle det innebära miljontals kronor.

Annons

Parallellt med att Malmö stad utreder möjligheterna att få tillbaka överhyra strider två mellanhandsföretag med varandra om just hyresnivåerna. Företaget APTS, den mest anlitade mellanhanden av Malmö stad i fjor, anklagar sin egen mellanhand, företaget Woodo, för att ha tagit ut överhyra av dem. APTS har nu vänt sig till hyresnämnden för att kräva tillbaka överhyra på över en halv miljon kronor. I fjor betalade Malmö stad 36 miljoner kronor för akutboende till just APTS.

Fakta: Bostad till varje pris

Hem & Hyra har granskat Malmö stads lägenhetsaffärer: När kommunen löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Det visade vår granskning. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men det varar i veckor, månader och till och med år. Det har skett helt utan skrivna avtal eller kontrakt för Malmö stads del och i vissa fall säger sig fastighetsägarna inte ens ha känt till upplägget.

Läs också Experter: Malmö stad kan kräva tillbaka hyra från mellanhänder Mellanhänder strider om Malmö stads pengar Efter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra Mellanhanden delar hyreshuset i två Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.