Annons

Här ska 150 bostäder byggas

Norrköping I dag presenterades de nya planerna för Nyborgs gamla yllefabrik. 150 nya bostäder ska skapas, bland annat ett nytt 13-våningshus och ett kommunalt växthus.
Foto: Arkitektfirma Helen & Hard AS
, ,

Det har nästan gått två år sedan kommunägda Hyresbostäder och den privata fastighetsägaren Ståhls presenterade de första planerna på att göra om Nyborgs gamla yllefabrik till bostäder. Vid pressträffen i dag hade satsningen tagit något mer konkreta former även om mycket ännu verkade vara kvar på idéstadiet.

En av nyheterna är att norska Heimstaden, som köpte upp Ståhls, går in i projektet och har förvärvat 40 procent av bolaget Gamlebro AB, som kommer driva satsningen. De övriga ägarna är kommunägda Hyresbostäder med 50 procent och Mikael Ståhl med 10 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Den stora nyheten var annars planerna för den byggrätt som finns över kraftverksutsläppet i Motala ström. Den norska arkitektbyrån Helen & Hard har skissat på ett nytt 13-våningshus precis intill strömmen och ett nytt kommunalt växthus, som ska ersätta det befintliga vid Syltenberget. 

– Det är okej att gå upp i höjd i industrilandskapet. Men detaljplanen är inte färdig så exakt hur många våningsplan det kan bli är inte klart, säger Karin Milles Beier, stadsarkitekt i Norrköping.

Annons

I den gamla industribyggnaden tänker man skapa 100 lägenheter och cirka 50 i de nybyggda delarna, där totalt hälften av de 150 bostäderna kommer att vara hyreslägenheter. Hela projektet kommer att gå under namnet Yllefabriken och är tänkt att bli en ny mötesplats i staden.

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

– Bostäderna här kommer att bli helt unika. Men Yllefabriken kommer också bli en destination, man ska kunna gå dit för att fika, säger Gunnar Boquist, vd på Hyresbostäder.

Bara satsningen på den befintliga byggnaden kommer handla om en investering på närmare 500 miljoner kronor. Närmast väntar arbetet med en ny detaljplan för området, men ägarna siktar på första byggstart redan under nästa år.

Annons

– Vi siktar på att få detaljplanen godkänd under första halvåret 2016 och att vi kan ha gamla delen färdig för inflyttning i årsskiftet 2017-2018, säger Peter Karlström, projektutvecklare på Heimstaden.

Läs ocksåLivsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkarHyreshus legionella vatten
Läs också Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.