Annons

Hårdare regler hos privata värdar

Gävleborg Bristen på bostäder är stor i Gävleborgs län. Och hittar du en bostad är det inte säkert att du får hyra den om du inte uppfyller vissa krav.

Hem & Hyra har frågat 100 bostadsföretag, privata och kommunala, i regionerna Aros-Gävle, där Gävleborg ingår, och Mitt om deras uthyrningspolicy. Generellt sett har de kommunala bolagen en mjukare linje än de privata bostadsföretagen. Inget av de tio kommunala bostadsföretagen i Gävleborgs län kräver till exempel att deras hyresgäster ska ha fast anställning.

Tre av bolagen, Gavlegårdarna, Sandvikenhus och Ljusdalshems hyr ut till dem som har a-kassa eller försörjningsstöd. I övrigt varierar svaren enligt nedan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Bolag Hyr ut till den som har  försörjningsstöd Hyr ut till den som har a-kassa
Aefab Ja ibland Ja
Bollnäsbostäder Ja ibland Ja
Faxeholmen Nej Ja
Gavlegårdarna Ja Ja
Hoforshus Ja ibland Ja ibland
Hudiksvallsbostäder Ja ibland Ja
Ljusdalshem Ja Ja
Nordanstigsbostäder Nej Ja
Ockelbogårdar Nej Ja
Sandvikenhus Ja Ja

Två av de privata bostadsföretagen i Gävleborgs län hamnade på den ”mjuka” sidan bland hyresvärdarna, Svedinger och Geflebo, de kräver inte fast anställning och hyr ut till dem som har a-kassa eller försörjningsstöd. 

HSB Gävleborg anger i sitt svar att de kräver fast anställning men hyr också ut till dem som har a-kassa. Din Bostad påpekar att de i enlighet med Konsumentverkets normer kräver att en tredjedel av deras hyresgästers nettoinkomst ska täcka hyran. Din Bostad hyr ut till dem med a-kassa bara om hyresgästen har en borgensman.

Annons

Aberdeen, som förvaltar bland annat området Smultronbacken i Sandviken, kräver fast anställning, hyr ut till arbetslösa i vissa fall men inte till den som har försörjningsstöd.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg
Bolag Hyr ut till den som har försörjningsstöd Hyr ut till den som har a-kassa
Din Bostad Nej Ja, med borgensman
Geflebo Ja Ja
HSB Gävleborg Nej Ja
Svedinger Ja Ja
Aberdeen Nej Ibland

Marianne Svensson i Karlskoga är vice ordförande i Hyresgästföreningens region Mitt. Hon är inte förvånad över svaren i Hem & Hyras enkät:

– Generellt sett har vi känslan att de privata hyresvärdarna väljer hyresgäster på ett annat sätt.

Annons

Vad innebär det för hyresgästerna att det är så här?

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

– Det betyder att vissa hyresgäster inte kan flytta dit de vill för att de inte lever upp till kraven. Men det betyder också, om man ska vara riktigt krass, att man skickar över ansvaret att fixa bostäder på de kommunala bostadsföretagen.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.