Annons

Härnösandshus tvingas börja förhandla igen

Härnösand Härnösandshus AB måste förhandla med Hyresgästföreningen om hyrorna. Det har hyresnämnden beslutat. Härnösandshus var den enda större allmännytta i landet som inte hade förhandlingsordning med Hyresgästföreningen.
Under elva års tid har hyresgästerna i Härnösandshus varit tvungna att själva förhandla sin hyra med hyresvärden. Enligt hyresnämndens protokoll var det oenighet mellan parterna som gjorde att den dåvarande Hyresgästföreningen Mellersta Norrland, 1996 sa upp förhandlingsordningen med Härnösandshus AB.
 
Sedan dess har läget varit låst mellan parterna, men i våras genomförde Hyresgästföreningen en enkät hos Härnösandshus hyresgäster.
 
– 83 procent ville att vi skulle ha en förhandlingsordning igen, berättar Niclas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen.
 
Hyresgästföreningen gick vidare till Hyresnämnden med kravet och nu har beslutet kommit. Hyresnämnden anser att Härnösandshus ska förhandla om hyrorna med Hyresgästföreningen.
 
– Vi är naturligtvis mycket glada över beslutet, det var tydligt och välmotiverat, säger Häggkvist.
 
Härnösandshus argumenterade mot en förhandlingsordning då bolaget ansåg att det gamla systemet, där var och en fick förhandla själv, har fungerat mycket bra. Det systemet har fått namnet Härnösandsmodellen och använts som diskussionunderlag och gott exempel hos Sabo, allmännyttornas paraplyorganisation.
 
Hyresnämnden pekar dock på att antalet enskilda ärenden i Hyresnämnden varit ovanligt stort på grund av att det inte funnits någon förhandlingsordning. Det beror på att en del hyresgäster hos Härnösandshus inte har accepterat de hyresändringar som bolaget begärt. På senare år har ett flertal sådana ärenden gått vidare till Hyresnämnden.
Förhandlingsordningen ska börja gälla från och med den 1 maj 2008.
 
Senast den 13 november ska eventuella överklagningar vara inkomna.
 
Härnösandshus VD Bertil Wiklund, vill inte kommentera domen eftersom han själv ännu inte har fått den i sin hand.
 
– Men utifrån dina frågor, kan jag ju förstå åt vilket håll beslutet lutar, säger Bertil Wiklund.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.