Annons

”Heksesot” kan bli en dyr affär för hyresgäster

Örebro Nyinflyttade i en vitmålad lägenhet, började en märklig sotaktig beläggning breda ut sig. Första frågan: Vad är det? Andra frågan: Är det farligt?
Bakom tavlan finns spår av soten.

Tredje frågan som Björn Ekedahl och Irene Blom ställdes inför var : Vem betalar?

Björn och Irene skulle flytta ihop på Öster i Örebro. De var kära, det var i oktober och lägenheten de hittat var perfekt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men bara en vecka efter inflyttningen upptäcktes de första spåren på att något inte stod rätt till.

– Bakom en svart sopsäck fanns en beläggning på väggen, vi trodde först att säcken blivit smutsig under flytten, men det hade den inte.  Och sedan började beläggningen visa sig på andra ställen, berättar Björn.

Annons

De visar runt i lägenheten. Överallt finns det spår. Runt fönster och längsmed väggar syns den grådaskiga färgen. Irene öppnar en skåplucka i köket och visar: även bland porslinet finns den.
– När det var som värst kom det svart ur näsan när vi snöt oss och hunden Elvis var grå i stället för vit i pälsen, säger hon.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Oro. Ovisshet. Var det avgaser? Mögel? Något giftigt? Efter envist letande på nätet fick de svar: ”heksesot”.

Namnet låter som hämtat ur en folksaga – men företeelsen är ny och drabbar oftast nya eller renoverade lägenheter. De flesta med det gemensamt att de målats med miljövänlig färg som i sin tur sätter i gång en kemisk process som bildar den feta, sotaktiga hinnan.

Det är helt ofarligt för hälsan, så vitt man vet. Men så pass nytt att försäkringsbolagen inte hunnit med i svängarna.

Annons
Läs ocksåDe bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"En man som visar en fågelholk för en kvinna.

– Lösöret kommer att behöva genomgå samma sanering som efter en brand, ALLT skall torkas och rengöras. Skillnaden är att då täcker försäkringen. Nu kommer vi att själva sanera del av lösöret tex porslin, prydnadssaker, böcker och CD-skivor för att hålla ner våra kostnader. Resterande möbler så som sängar, soffor, mattor och annat ska saneringsfirman få sanera och det kommer att kosta oss runt 10 000 kronor, säger Björn och Irene.

Sedan ska den privata hyresvärden måla om lägenheten, för att få stopp på heksesoten. En kostnad som den privata hyresvärdenKaraffen  står för.

Fakta: "Heksesot"

I Norge har det forskats på heksesot.Man har kommit fram till att det bildas av en substans som finns i miljövänlig färg och golvpolish. Ibland i kombination med värmeljus.91 procent av bostäderna som drabbats i Norge har målats med miljövänlig färg.

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.