Annons

Hela styrelsen avgår i protest

Hallsberg ​Hyresgästföreningens styrelse i Hallsberg hoppar av i protest mot regionkontoret i Örebro. - De har felat mot oss, säger Lisbet Svensson, föreningens tidigare kassör.

​Upprinnelsen till avhoppen är en planeringsresa som styrelsen gjorde till Kiel i augusti i år.

Annons
– Vi hade inte fått ut våra arvoden och när vi beställde resan sände vi därför fakturan till regionkontoret i Örebro. Vi tyckte de kunde betala den i stället för att betala ut arvoderna. Det var fel att göra så har jag förstått i efterhand, säger Lisbet Svensson.
Styrelsen samlades i Hallsberg efter resan och blev uppläxade av regionens föreningsordförande Lars-Åke Larsson och en tjänsteman från regionkontoret i Örebro.
– De sa att ärendet var utagerat efter det. Vi vet att vi gjorde fel men de hade också gjort fel som inte betalat ut pengarna till oss. Vi har fortfarande inte fått ut hela våra arvoden, säger Lisbet Svensson.
Att styrelsen senare valde att avgå beror att de anser att regionens ordförande Lars-Åke Larsson uttryckt sig på ett kränkande sätt. Dels blev styrelsen uppringd av Larsson när styrelsen satt i bussen på väg mot Kiel.
– Det var en fredag och en av oss ringde in till Radio Örebro och önskade en låt. Vi andra var glada och skrattade och pratade i bakgrunden. Lars-Åke Larsson ringer upp oss efter det och är arg och säger att vi är fulla. Jag tar väldigt illa vid mig vid en sådan beskyllelse. Jag är helnykterist och har aldrig druckit en droppe i hela mitt liv. Ingen var berusad – vi var glada, säger Lisbet Svensson.
Den andra händelsen, som var den droppe som fick bägaren att rinna över, utspelade sig vid ett stort planeringsmöte i Brunnsvik i Dalarna.
– Trots att vi hade haft ett möte med Lars-Åke och tjänstemannen i Hallsberg där de sa allt var utagerat eftersom vi förstått att vi gjort fel som sände fakturan till föreningen tog Lars-Åke Larsson upp resan och kritiserade den inför alla på mötet och då fick vi nog. Vi har jobbat hårt men får bara veta när vi gör fel.
Lars-Åke Larsson är oförstående inför anklagelserna.
– Det är lögn och förbannad dikt som får stå för dem. Enligt mig var saken utagerad efter mötet i Hallsberg. Det är inget jag tagit upp inför andra. Och att jag ringde dem i bussen berodde på att jag blev uppringd av medlemmar som undrade vad styrelsen i Hallsberg höll på med. Visst får man vara glad: men man kanske inte behöver ringa till radion.
På kort tid har styrelsen avgått i Hallsberg och styrelsetoppar i Östra Sörmland efter konflikter med regionkontoret. Vad beror det på?
– Det kan vara en tillfällighet. Eller så känner vissa personer att de deras handlingsutrymme krymps och att det blir ökad toppstyrning sedan vi fattade beslut om de nya etiska reglerna. Men för mig är det så att om ett beslut fattats demokratiskt i en förening så gäller det alla – även om man har invändningar mot besluten, säger Lars-Åke Larsson.
De etiska reglerna skärptes efter att Radio Örebro förra vintern avslöjade att företrädare för Hyresgästföreningen i Hällefors åkt på resa tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Boab. De nya reglerna är mer restriktiva mot bland annat utlandsresor.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.