HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hem & Hyras reporter räddade man från att förfrysa

Luleå Den svårt berusade mannen låg med öppen jacka i en snödriva medan övriga bilar bara körde förbi. Trots att det var 26 minusgrader var Hem & Hyras reporter Göran Lindh den ende som ingrep. Nu hyllas han över hela landet.
Göran Lindh jobbar till vardags som Hem & Hyra-reporter i Norr- och Västerbotten.

När Hem & Hyras reporter Göran Lindh, 53, gick till sängs i söndags var han arg och bedrövad. Timmarna tidigare hade han stannat bilen på utfarten från stormarknaden i Luleå för att plocka upp en rejält berusad man, som låg och förfrös i en snödriva vid den ena rondellen. Allt medan övriga bilister bara tutade och skrek för att komma förbi.

Han hade tappat lite av sin tro på mänskligheten. Trots att det var 26 grader kallt ute prioriterade övriga bilister tydligen att snabbt komma hem till sina varma hem framför att hjälpa en man som var nära döden.

Innan Göran Lindh släckte lyset den kvällen var han tvungen att skriva av sig på Facebook:

”Han visste inte hur länge han legat där. Han var iskall. Han hade gett upp. I dag minns vi förintelsen och andra folkmord. I dag frågade folk vad fan jag höll på med när jag hjälpte en hjälplös. Jag blir tom i själen.”

Reaktionerna som följde inlägget hade Göran Lindh inte kunnat ana. Under måndagen blev han fullkomligt nedringd av reportrar från tidningar, tv och radio – och Aftonbladet har nominerat honom för sitt ”Svenska hjältar”-pris.

– Jag är helt chockad. Det fanns inte en tanke på att det skulle bli så här stort. Det jag skrev på min Facebook går bara att se för mina vänner … men vad jag inte tänkte på är att jag har en massa journalistkompisar.

Samtidigt som han känner sig hedrad över ryggdunken kan Göran Lindh inte låta bli att känna visst vemod.

– Det är ju lite tragiskt att det faktiskt blir en nyhet när man hjälper någon. Det borde ju vara den naturliga saken att göra. Men om jag berättar det här kanske folk tänker till lite. Vill man inte hjälpa någon personligen kan man i alla fall fråga hur det är och vidarebefordra till någon annan. Inte bara köra vidare.

Vad som hade hänt den berusade mannen om ingen ingripit är svårt att säga. Hans jacka var öppen, han saknade både vantar samt mössa och byxorna satt på trekvart. När Göran Lindh hävde upp honom ur snön och satte honom i bilen var mannens kropp stelfrusen och han tycktes ha gett upp.

Du har troligen räddat en människas liv, men känner dig inte som en hjälte? 

– Nej, det gör jag inte. På något sätt är det tråkigt att betraktas som en hjälte för att man hjälper en annan människa. Men om det här kan göra någon nytta för andra är det väl okej. När man ser andra bilar bara köra förbi en hjälplös människa känns det som att samhället har blivit kallare.

Reaktionerna på sociala medier har dock mildrat hans bedrövelse.

– De väcker ett visst hopp. Alla kommentarer på Facebookinlägget har varit genomgående positiva, eller arga över människors beteende.

Även till vardags uträttar Göran Lindh små hjältedåd, även om han inte vill kalla dem så själv. Som reporter på Hem & Hyra kämpar han bland annat för hyresgästers rätt mot värdar som tar sig allt för stora friheter på bekostnad av de boende.

Han kan inte låta bli att dra en parallell till sitt arbete efter den dramatiska händelsen.

– När man ser en människa ligga ensam i snön kommer man onekligen att tänka på bostadsbristen och hur många som är hemlösa i landet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.