Annons

HFAB i Halmstad gör 122 miljoner i vinst

Halmstad HFAB fortsätter att leverera höga vinster. 122 miljoner kronor förra året. Och Halmstad kommun fortsätter att plocka pengar ur det kommunala bostadsbolaget.

122 miljoner kronor i vinst efter finansiella poster. Där landar det kommunala bostadsbolaget HFAB enligt bolagets årsredovisning för 2016. Enligt ekonomichef Jonas Stark är det ungefär där vinsten ska ligga med tanke på ägarens avkastningskrav.

– Det är en rimlig nivå utifrån vårt fastighetsbestånd, dess ålder och den underhållsplan som vi har. I de 122 miljonerna ligger också några engångsposter, säger Jonas Stark.
Han syftar på en realisationsvinst på 4,5 miljoner och ett dotterbolag som HFAB blev majoritetsägare av vilket bokföringsmässigt gav en vinst på tolv miljoner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt årsredovisningen ökar intäkterna från nyproduktion, förnyelseprojekt och den årliga hyreshöjningen. Intäkterna ökar också då färre kommersiella lokaler står tomma eller under kortare tid.

Driftskostnaderna ökar på grund av flera vatten- oväder och brandskador. Kostnader för juridiska processer ökar på grund av att flera upphandlingar har överprövats. Som kostnad räknas också en nedskrivning av fastigheterna i Getinge med 8,6 miljoner kronor. Fastigheterna drabbades 2014 av en stor översvämning. HFAB kom senare i tvist med försäkringsbolaget som inte fullt ut ville ersätta översvämningsskadorna eller bortfall av hyresintäkter.

Annons

I oktober dömde Stockholms tingsrätt till försäkringsbolagets fördel vilket betydde att ersättningen blev 30 miljoner lägre än bostadsbolagets krav.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Halmstads kommun har de senaste åren plockat pengar ur HFAB:s vinst. Detta trots stora protester från hyresgäster och Hyresgästföreningen.

Denna gång överförs cirka 23,5 miljoner kronor till kommunen, enligt årsredovisningen. 3,5 miljoner i utdelning enligt den så kallade begränsningsregeln för allmännyttiga bolag och 20 miljoner ”för finansiering av bostadsförsörjningsåtgärder”. Under året har HFAB även lämnat ett koncernbidrag. Kommunen har behållit den delen som skulle ha gått till skatt och sedan gett tillbaka resterande del som ett aktieägartillskott.

Annons

HFAB äger cirka 10 000 lägenheter. 2015 års vinst var 82 miljoner kronor och 2014 års vinst 110 miljoner.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Fakta: Så kan vinst plockas ut

2011 infördes en ny lag för kommunala bostadsbolag som reglerar vinstuttag. Ägarna, det vill säga kommunerna, kan ta ut hela vinsten om:
1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.
Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella insatser med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.

* Från en fastighetsförsäljning kan hälften av reavinsten tas ut utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).

Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.