HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hit flyttar flest nyanlända 2018

Kungsbacka Kungsbacka ska ta emot flest nyanlända i Halland nästa år. Det har länsstyrelsen bestämt. Kommunen erbjuder förstahandskontrakt. Men det går väldigt trögt att få fram bostäder.
Kartbild över Kungsbacka kommun

Kungsbacka hör till de kommuner i landet som är sämst på att klara bosättningslagen. Kommunen hade i slutet av oktober bara ordnat varaktig bostad åt drygt var tredje nyanländ som anvisats plats i Kungsbacka i år, 116 av 319 personer.

Under tiden erbjuds de nya invånarna tillfällig plats i särskilda genomgångsboenden, till exempel i den ombyggda skolan Alléboendet eller i sportstugor.

Läs ocksåKom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska

Och snart kommer fler personer som ska få hjälp att flytta från förläggningar till en vanlig bostad. Enligt ett färskt beslut från länsstyrelsen ska Kungsbacka nästa år ta emot 293 personer under 2018. Det är flest av alla halländska kommuner.

– När det gäller bostäder är det en utmaning för kommunen med ett fortsatt stort mottagande under nästa år. Det behövs att alla går samman och hjälps åt, säger Kristina Rosengren, samordnare på etableringsenheten i Kungsbacka kommun.

Beslutet om fördelning av nyanlända bygger på befolkningsstorlek, arbetsmarknad och hur många nyanlända kommunen har tagit emot tidigare. Lagen tillåter också att den allmänna bostadssituationen i varje kommun vägs in.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Totalt väntas Halland nästa år ta emot 582 nyanlända med uppehållstillstånd och ordna bostad åt dem. Varberg ska ta emot 138 personer, Halmstad 90, Falkenberg 41, Laholm 15 och Hylte 5.

Kungsbacka har hittills valt att i första hand erbjuda de nyanlända förstahandskontrakt, till skillnad från exempelvis grannen Göteborg som tidsbegränsar kontrakten på fyra år.

Lägenheterna kommer bland annat från den kommunala värden Eksta. Även privata hyresvärdar i Kungsbackaområdet avsätter lägenheter, antingen med förstahandskontrakt eller tidsbegränsade kontrakt på minst ett år. Bostäderna fördelas i en särskild bostadsförsörjningskö som kommunen sköter.

Läs ocksåNy lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser
Fakta: Så funkar bosättningslagen
  • Sedan förra året måste varje kommun ordna en första bostad åt ett visst antal nyanlända som har fått uppehållstillstånd.
  • Målet är en jämnare fördelning av nyanlända över landet.
  • Hjälpen är frivillig. De som valt att själva bestämma bostadsort, och alltså har tackat nej till Migrationsverkets anläggningsboenden medan de väntat på uppehållstillstånd, måste ordna bostad på egen hand.
Läs också Gemenskap som ger träning i svenska Lagarna hårdnar men svartmäklarna lever tryggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.