Annons

Höga hyror kortar kötiden i nybyggda hus

Skåne Kötiden hos den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd minskade totalt sett med några veckor förra året. Men siffrorna för nyproduktion står ut. Där sjönk kötiden med 24 procent. "Inkomstsvaga grupper kan inte efterfråga dessa lägenheter", säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.
Boplats Syds skylt och kölappar.
Foto: Anders Paulsson

Hälften av alla lägenheter som förmedlades via Boplats Syd hade en kötid på under två år. Den genomsnittliga kötiden för de som fick en lägenhet under året var 972 dagar, en viss minskning från föregående år. Det visar färsk statistik från bostadsförmedlingen.

Totalt sett minskade kötiden något. I det befintliga beståndet ökade dock kötiden något medan kötiden för nyproduktion står ut. För nybyggda lägenheter minskade kötiden med hela 24 procent, från från 752 dagar till 572 dagar. En konsekvens av att folk inte har råd att efterfråga lägenheter med dyra hyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

– Att kötiden för nyproduktion går ner beror i första hand på att hyresnivån i nyproduktion ligger så högt att inkomstsvaga grupper i många fall inte kan efterfråga dessa lägenheter. Därför blir det färre sökande och kötiden som krävs sjunker, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd, i ett pressmeddelande.

Enligt honom lägger ekonomiskt svaga hushåll en stor del av sina inkomster på just boendet. Även om det är bättre balans på bostadsmarknaden i Malmö idag så bor fattiga fortfarande trångt.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– Bostadsmarknaden har förändrats det senaste året. Till exempel i Malmö ser vi i stället för en situation med akut allmän bostadsbrist en bostadsmarknad på väg mot en bättre balans men där svagare hushåll fortfarande bor trångt och/eller lägger orimligt hög del av sina inkomster på boendet, säger Krister Hjelm.

Annons

Allt fler står i kön

Bostadskön hos Boplats Syd ökade även som helhet under året som gick. Ökning var närmare 10 000 personer vilket göra att omkring 121 500 idag köar för en bostad.
– I takt med att vi expanderar till fler orter och nu även nya län så ökar kännedomen om att det är hos oss man ska registrera sig för att få lägenhet. Många ställer sig också i kön som en försäkring inför framtiden, säger Krister Hjelm.

Fakta: Siffror från 2021
  • Lägenheten som förmedlades med den högsta hyran: En femma på 176 kvadratmeter på Fridhem. Hyra: 23 508 kronor.
  • Lägenheten som förmedlades med den lägsta hyran: En etta hos MKB på Sofielund för 2 366 kronor i månaden.
  • Den största lägenheten som förmedlades var en sjua på 244 kvadratmeter på Lilla Fiskaregatan.
  • Den minsta lägenheten: En studentetta på sju kvadratmeter.
  • Den längsta kötiden var 9 903 dagar och den kortaste en dag. Båda lägenheterna låg på Rosengård.
Läs också Dömde skattefuskarens förklaring - ville lura till sig ett lägenhetskontrakt Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk Vd:n för Boplats Syd går i pension - ny chef rekryteras från Hyresgästföreningen Ljög om lön och jobb – 23-åring döms till böter för lägenhetsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.