Annons

Höga hyror ökar kostnaderna för socialbidrag

Malmö Färre Malmöhushåll behöver ekonomiskt bistånd. Ändå ökar kostnaderna. Skälet är höga hyror.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

Var femte Malmöbo hade någon typ av kommunalt eller statligt bidrag för att trygga sin försörjning under 2019. Det är den högsta siffran i hela landet. Dessutom var arbetslösheten högst i landet. Och att personer får socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd, är vanligare i Malmö än i resten av Sverige. Det visar en ny rapport från Malmö stad.

Över hälften av de utbetalda socialbidragen på totalt 1,1 miljarder kronor under det året gällde kostnader för just boende. Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, skyller på hyresnivåerna och efterlyser fler hyreslägenheter med lägre hyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyrorna i Malmö är bland landets högsta. Det är svårt att hitta lägenheter med låg hyra vilket gör att många vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp med att betala sitt boende. Det är av stor vikt att fler Malmöbor hittar egen försörjning och därmed höjer sina inkomster. Samtidigt måste vi få fram fler billiga bostäder, säger han.

Annons
Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd i Malmö stad.

Enligt rapporten kräver det kommunala bostadsbolaget MKB färre antal hyresgäster per rum än andra kommunala bostadsbolag i jämförbara städer vilket också pressar upp kostnaderna för det ekonomiska biståndet till boende. Max fyra personer kan hyra en trea hos MKB i Malmö medan andra kommunala bolag tillåter fem-sex personer. Familjer måste alltså hyra större och därmed dyrare lägenheter i Malmö.

En faktor som höjer kostnaden för ekonomiskt bistånd i Malmö är att MKB kräver färre hyresgäster per rum än kommunala bostadsbolag i jämförbara kommuner gör. I till exempel en trea tillåter MKB max fyra personer medan andra kommunala bostadsbolag tillåter fem-sex personer. Det innebär att familjer måste hyra större lägenheter i Malmö, vilket i sin tur innebär högre kostnad för ekonomiskt bistånd från kommunen om sådant behövs.

Annons
Läs ocksåMalmö stad: Stopp för skattepengar till svartuthyrningar

Tidigare i somras fattade arbetsmarknads- och socialnämnden ett beslut som kan sänka kostnaden för ekonomiskt bistånd, när riktlinjerna ändrades för att förhindra svartuthyrning i andra hand och oskäliga hyror, vilket Hem & Hyra har rapporterat om.

Läs också Femdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Så riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgräns

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.