HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högre ersättning för vägglöss

Gävleborg Hyresnämnden ger ett par vars lägenhet drabbats av vägglöss 8 500 kronor och reparation av tapetskador. Hyresvärden Gavlegårdarnas bud var betydligt lägre och Hyresgästföreningens ärendehandläggare hade hoppats på en högre summa.
Foto: Lena Mattsson
Ett par som hyr av Gavlegårdarna får 8 500 kronor och reparation av tapetskador sedan de drabbats av vägglöss. (Arkivbild/Huset på bilden är inte den aktuella fastigheten.)

Paret hyr en liten tvåa med kokvrå på Söder i Gävle och i april i fjol anmälde de till hyresvärden, kommunala Gavlegårdarna, att lägenheten drabbats av vägglöss.

Anticimex sanerade flera gånger med kiselpulver under våren men lössen överlevde. I juli i fjol flyttade paret till kvinnans mamma då möblerna i lägenhet skulle saneras och det var omöjligt att bo kvar.

Läs ocksåNyanlända ska lättare få förstahandskontrakt

Saneringen drog dock ut på tiden, bland annat tappades en arbetsorder bort och inget arbete gjordes i lägenheten. Runt jul i fjol tog paret kontakt med Hyresgästföreningens ärendehandläggare och tillsammans träffade de personal från Anticimex och i januari i år var lössen äntligen borta.

I mars var lägenheten beboelig men tapeterna hade skadats när lister och kontakter togs bort och paret ville ha detta åtgärdat samt en hyresreduktion för allt besvär de fått utstå.

De vände sig till hyresnämnden och krävde reparation av tapetskadorna och en hyresreduktion på 30 procent. Gavlegårdarna svarade med två alternativ: att företaget bjöd på den värmebehandling som gjorts av möblerna eller fick en hyresreduktion på 15 procent och själva betalade värmebehandlingen.

Läs ocksåRåslättsborna ovanligt trygga och nöjda

Enligt den praxis som gällt hittills i liknande fall ska värden betala hela saneringen samt ge en hyresreduktion på 15 procent.

– 15 procents hyresreduktion motsvarar på inget sätt det lidande, både fysiskt och psykiskt, som det innebär att bo i en lägenhet som drabbats av vägglöss. Så därför krävde vi mer den här gången, säger ärendehandläggare Patric Nylén på Hyresgästföreningen i Gävle som stöttat paret i ärendet.

På måndagen blev det en förlikning mellan parterna. Gavlegårdarna betalar hela saneringen, åtgärdar skadorna på tapeterna och ger en hyresreduktion på 8 500 kronor vilket motsvarar drygt 20 procent.

Läs ocksåSmå bolag ger unga hyresrabatt

 

Läs också Hässleholmare fryser på grund av storrökande granne Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.