Annons

Högre hyror hos Vimarhem i Vimmerby

Vimmerby Vimarhem i Vimmerby höjer hyrorna med i genomsnitt 2,8 procent vid årsskiftet. Bolaget ska under nästa år undersöka hur man kan minska energiförbrukningen, som är ovanligt hög.

​Vimarhem hade begärt att få höja hyrorna med 3,97 procent. Allmänna kostnadsökningar, underhållsbehov och många tomma lägenheter är några av de argument som bolaget har fört fram. Dessutom avser Vimarhems ägare, Vimmerby kommun, att införa en borgensavgift nästa år med anledning av ett nytt lagkrav. Enbart den avgiften motsvarar en hyreshöjning på drygt en procent.

Höjningen på 2,8 procent innebär att en lägenhet på 72 kvadratmeter blir 139 kronor dyrare i månaden. Men de 20 hyresgäster som bor i lägenheter med kallhyra slipper hyreshöjning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– De har fått samma höjning som alla andra både 2009 och 2010, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Samtidigt har deras värmekostnader ökat rejält.

– Därför är det rimligt att de undantas, anser Benny Andersson.

Annons
Läs ocksåVimarhem höjer hyrorna med 7,50

De nybyggda lägenheterna på Rönnbärsgatan undantas också.

– Där har hyresgästerna precis flyttat in så det är inte läge att höja hyran redan.

Vid hyresförhandlingarna diskuterades bland annat Vimarhems energiförbrukning. Enligt Benny Andersson är den högre än hos jämförbara bolag. Det kan innebära onödiga kostnader för hyresgästerna.

Läs ocksåVimarhem vill höja hyrorna med 2,15 procent

– De måste ta reda på vad det beror på och undersöka vilka åtgärder som kan vidtas. En förklaring skulle kunna vara dåligt isolerade hus.

Annons

Vimarhems vd Jan Erixon konstaterar att bolaget måste hitta sätt att spara pengar för att ekonomin ska gå ihop 2011.

– Energiförbrukningen är en sak vi ska titta på. Jag har lite svårt att säga nu vilka andra effektiviseringar som kan bli aktuella, säger han.

Läs också Vimarhem höjer hyran och får råd med mer underhåll Vimarhem vill höja hyran med 3,28 procent Vimarhem höjer hyran med 2,2

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.