Annons

Högre hyror i Åtvidaberg

Åtvidaberg Hyrorna hos Åtvidabergs Bostads AB höjs den 1 mars. En lägenhet på 70 kvadratmeter blir då ungefär en hundralapp dyrare i månaden.

Åtvidabergs Bostads AB är med sina 568 lägenheter största hyresvärd i kommunen. Bolaget var tidigare kommunalt, men togs över av privata ägare för fem år sedan.

Vid kommande månadsskifte höjs hyrorna med 16,50 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar en höjning på cirka två procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här bolaget har relativt låga snitthyror, om man jämför med hur det ser ut i länet. Därför kan procentsatsen se hög ut även om höjningen är måttlig i kronor, säger Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg.

För en genomsnittslägenhet blir höjningen ungefär lika stor som hos största hyresvärden i grannkommunen Linköping, Stångåstaden.

Annons

– Nivån är rimlig utifrån kostnadsökningarna på orten, menar Erik Malmberg.

Läs ocksåFörsta helrenoveringen på 30 år

Fredrik Klint, vd för Åtvidabergs Bostads, säger att bolaget hade ambitionen att höja minst av alla hyresvärdar i Östergötland men att kostnaderna ökar för mycket för att man ska klara det. Framför allt är det fjärrvärme, sopor, vatten och löner som blir dyrare.

– Och våra försäkringar. De har höjts ordentligt de senaste åren, säger Fredrik Klint.

Annons

Ett tiotal av Åtvidabergs Bostads lägenheter har kallhyra och de slipper hyreshöjning.

Läs ocksåEn person dog i lägenhetsbrand i Åtvidaberg

Även hos Åtvidabergs näst största hyresvärd, Rosén Fastigheter, höjs hyrorna 1 mars. Höjningen blir 1,6 procent, vilket innebär 80 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor. Rosén Fastigheter har drygt 300 lägenheter i Åtvidaberg.

Läs också Klart med nya hyror i Åtvidaberg Svårt att bygga nytt i Åtvidaberg Hyreshöjning hos Åtvidabergs största värd

Högre hyror i Åtvidaberg

Åtvidaberg Rosén Fastigheter i Åtvidaberg höjer hyrorna den 1 mars. En lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir då 98 kronor dyrare i månaden.

– Vi är överens med Hyresgästföreningen, men vi har inte fått avtalet för underskrift än så helt klart är det inte, säger Krister Schildt, uthyrnings- och marknadsansvarig hos Rosén Fastigheter.

Företaget äger och förvaltar 343 lägenheter i Åtvidaberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Krister Schildt är det framför allt högre taxor för fjärrvärme, vatten och avlopp samt sophämtning som ligger bakom behovet att höja hyrorna. Företaget har också en ambition att utöka underhållet.

Rosén Fastigheter hade begärt att få höja hyrorna med 2,5 procent. Överens-kommelsen innebär att höjningen blir 1,95 procent för lägenheter med varmhyra. För de tolv lägenheter som har kallhyra blir höjningen 1,5 procent. Tillägget för lägenheter där hushållsel ingår i hyran höjs inte alls i år.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Hansson är nöjd med uppgörelsen.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Åtvidaberg

– Med tanke på att flera kommunala taxor höjs så var vi beredda på att man skulle vilja höja hyran. Bara fjärrvärmen går upp mer än fem procent. Med tanke på det tycker jag ändå att vi hamnade på en rimlig nivå, säger han.

– Rosén Fastigheter har också kunnat visa att de tar ett socialt ansvar, vilket inte så många privata hyresvärdar gör på samma sätt och de sköter underhållet. Då är det också lättare att gå med på en hyreshöjning, säger Marcus Hansson.

Annons

Företaget samarbetar till exempel med kommunens socialkontor och har också särskilda lägenheter med rabatt för unga studerande.

Läs ocksåHyreshöjning hos Rosén fastigheter

Hyresgästföreningen har också kommit överens med en annan, mindre, värd i Åtvidaberg om hyreshöjningar. Det är RC Johansson Fastigheter AB som höjde hyrorna med två procent 1 januari. Tolv lägenheter berörs.

Läs också Hyreshöjning på gång i Åtvidaberg och Västervik Rosén höjer i Åtvidaberg och Västervik 1960-talet bevaras i Åtvidaberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.