Annons

Högsta hyreshöjningen hittills i Västra Götaland

Kungälv 2 700 hyresgäster hos Kungälvsbostäder får en tajtare budget efter nyår. Den kommunala stiftelsen noterar den hittills högsta hyreshöjningen i länet.

Inför 2013 års hyresförhandlingar presenterade Kungälvsbostäder ett av Västra Götalands saftigaste höjningskrav, en bra bit över fem procent. En av orsakerna bakom yrkandet var kommunens väntade höjning av den så kallade borgensavgiften, den avgift Kungälvsbostäder betalar för att kommunen går i borgen för stiftelsens lån.

Enligt en färsk uppgörelse med Hyresgästföreningen står det nu klart att Kungälvsbostäders 2 700 hyresgäster får en hyreshöjning på drygt 3,2 procent vid årsskiftet. Det motsvarar ytterligare 160 kronor i månaden för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Höjningen är hittills den högsta i Västra Götaland för 2013. Utan kompensation för borgensavgiften hade hyrorna höjts med knappt två procent.

Kungälvsbostäders vd Bo Genvad tycker att uppgörelsen är rimlig, trots att man fått släppa en hel del av sitt ursprungsyrkande. Stiftelsen kan fortsätta pågående renoveringsarbeten enligt plan.

Annons

– En förhandling blir ju alltid en kompromiss och man vet på förhand att man aldrig får det man begär från början, säger han.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

– Vi har ett väldigt stort underhållsbehov eftersom hälften av våra bostäder tillhör miljonprogrammet. Exempelvis byter vi just nu ut alla våra balkonger. Det har med säkerhet att göra, tunga konstruktioner som skulle vara livsfarliga om de ramlade ner.

Hyresgästföreningen informerade på fredagen sina medlemmar om uppgörelsen per post.

Annons

Här kan du läsa mer om andra hyreshöjningar som är klara i Västra Götaland för 2013.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Här hittar du kraven från länets hyresvärdar inför förhandlingarna.

Läs också Beslut från Stockholm om höjda hyror i Kungälv Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.