Annons

Högt hyreskrav skylls på Hyresgästföreningen

Karlstad ​Karlstads Bostads AB är det bolag som hittills krävt landets största hyreshöjning för 2008. Bolaget vill höja med 4,95 procent. Anledning: Hyresgästföreningen.

​När cirka 20 kommunala bostadsbolag inkommit med sina krav ligger det genomsnittskravet på 3,46 procent. Överst i ligan placerar sig Karlstads Bostads AB, KBAB, som kräver 4,95 procent vilket motsvarar cirka 220 kronor i månaden för en normal 3:a.

Annons
Och skulden för den kraftiga hyreshöjningen får Hyresgästföreningen. Enligt bolaget är yrkandet en direkt följd av de senaste årens låga eller obefintliga hyreshöjningar. Bolaget menar att hyrorna med hänsyn till inflationen är lägre i dag än år 2001 vilket resulterat i att flera underhållsåtgärder fått stå tillbaka. Nu vill bolaget ta i tu med renoveringarna och enligt kalkylen skulle KBAB egentligen behöva en höjning på 10 procent 2008, men insåg själva det orimliga i det och lade sig därför på 4,95 procent.
Anders Kvist på Hyresgästföreningen blir förvånad över beskyllningen.
– Det är ett dåligt argument att skylla på oss. Så länge de har avkastningskrav och lägger pengar på hög så finns det ju pengar som skulle kunna användas till underhåll i stället. Det är bättre de skyller på ägaren Karlstads kommun som ställer orimligt höga krav på vinster, säger han.
I de förhandlingar som nu pågår kommer Hyresgästföreningen komma med förslaget att låta bolaget göra sitt planerade underhållsarbete, avslöjar Anders Kvist.
– Men då måste de skippa avkastningskravet. Bolaget har redan några av regionens högsta hyror.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande" Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.