Annons

Högt mål om byggande står fast

Göteborg Ett av projekten till Göteborgs 400-årsjubileum går ut på byggnation av 7 000 extra bostäder. Inflyttningen ska vara klar om tre år. Nu finns tecken på att byggtakten kan sakta ned.
Foto: Pixabay

Bostad 2021 föddes ur göteborgarnas önskemål om fler bostäder lagom till stadens 400-årsjubileum. Målet: 7 000 extra bostäder med inflyttning senast under 2021.

Det handlar om ungefär en tredjedel hyresrätter och resten bostadsrätter på ett 30-tal platser i staden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Göteborgs bostadsbyggande är lågt, särskilt när det gäller hyresrätter. Att då lova 7 000 extra bostäder – alltså utöver den ordinarie produktionen – är ett högt ställt mål.

Annons

Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten att flera av de tyngsta projekten i stadens jubileumssatsning, till exempel bygget av de 7 000 nya bostäderna, riskerar att inte bli klara tid.
Att det skulle vara tal om en försening avvisar dock projektledaren Maria Lejon.
– Vi ser en tendens till minskning när det gäller vad byggaktörerna säger sig kunna leverera. De har också saker att förhålla sig. Marknadsläget för främst bostadsrätter är inte lika uppåtgående som för ett år sedan, säger hon till Hem & Hyra.

Behovet av bostäder är alltjämt stort i Göteborg och planerna för jubileumsprojektet Bostad 2021 står fast.
– Vi har aldrig sagt att bostäderna inte kommer att levereras utan arbetar fortfarande för att nå målet på 7 000, säger Maria Lejon.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Antalet bostäder i giltiga detaljplaner är i dag omkring 6 450 och drygt 800 finns i överklagade detaljplaner. Planarbete pågår för ytterligare drygt 1 050 bostäder i projektet.

Annons

Första spadtaget i Bostad 2021 togs 2017. I år har flera byggen startat, senast på Merkuriusgatan och Långströmsgatan.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.