HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högt mål om byggande står fast

Göteborg Ett av projekten till Göteborgs 400-årsjubileum går ut på byggnation av 7 000 extra bostäder. Inflyttningen ska vara klar om tre år. Nu finns tecken på att byggtakten kan sakta ned.
Foto: Pixabay

Bostad 2021 föddes ur göteborgarnas önskemål om fler bostäder lagom till stadens 400-årsjubileum. Målet: 7 000 extra bostäder med inflyttning senast under 2021.

Det handlar om ungefär en tredjedel hyresrätter och resten bostadsrätter på ett 30-tal platser i staden.

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Göteborgs bostadsbyggande är lågt, särskilt när det gäller hyresrätter. Att då lova 7 000 extra bostäder – alltså utöver den ordinarie produktionen – är ett högt ställt mål.

Nyligen rapporterade Göteborgs-Posten att flera av de tyngsta projekten i stadens jubileumssatsning, till exempel bygget av de 7 000 nya bostäderna, riskerar att inte bli klara tid.
Att det skulle vara tal om en försening avvisar dock projektledaren Maria Lejon.
– Vi ser en tendens till minskning när det gäller vad byggaktörerna säger sig kunna leverera. De har också saker att förhålla sig. Marknadsläget för främst bostadsrätter är inte lika uppåtgående som för ett år sedan, säger hon till Hem & Hyra.

Behovet av bostäder är alltjämt stort i Göteborg och planerna för jubileumsprojektet Bostad 2021 står fast.
– Vi har aldrig sagt att bostäderna inte kommer att levereras utan arbetar fortfarande för att nå målet på 7 000, säger Maria Lejon.

Läs ocksåGöteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen

Antalet bostäder i giltiga detaljplaner är i dag omkring 6 450 och drygt 800 finns i överklagade detaljplaner. Planarbete pågår för ytterligare drygt 1 050 bostäder i projektet.

Första spadtaget i Bostad 2021 togs 2017. I år har flera byggen startat, senast på Merkuriusgatan och Långströmsgatan.

Läs också Trenden är höga hus - men inte i Bengtsfors Första bygget i Hammerdal – på nästan 40 år Hög investeringstakt färgar Kalmarhems resultat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.