Annons

Storsatsning i Göteborg inleds

Göteborg Jubileumssatsningen ska ge 7 000 nya bostäder i Göteborg till 2021. Först ut av byggherrarna är Stena. I morgon tas första spadtaget för bolagets förtätningsprojekt på Fyrklöversgatan, Hisingen.
Foto: Gustaf Görfelt
Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter i Göteborg, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson vid byggstarten för höghusen Kallebäcks torn. I morgon tisdag sammanstrålar de igen. Då inleds Göteborgs stads stora byggsatsning BoStad 2021.

Stena Fastigheter bildades 1981. Men det är inte förrän i år som Västsveriges största privatvärd börjat bygga egna hus i Göteborg.

– I första hand adderar vi till befintliga områden som vi redan har. Då behöver vi inte skapa ny infrastruktur utan kan använda oss av den befintliga, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Satsningen inleddes redan under sensommaren med höghusen Kallebäcks torn. Nu är det dags för första spadtaget för det nya bostadsområdet Kvillered, som ska anläggas i vid Fyrklöversgatan på Hisingen.

Området byggs på en gammal parkeringsplats och ska omfatta 293 lägenheter, varav 120 bostadsrätter, 132 hyresrätter och 41 studentlägenheter.

Eftersom byggstarten även råkar vara den första i jubileumssatsningen BoStad 2021 (se faktaruta), så kommer bostadsminister Peter Eriksson att medverka.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

I jubileumssatsningen ingår dessutom 30 andra byggherrar som alla kommer att ha representanter på plats.

För Stenas del väntar byggen i bland annat Askim, Tynnered och Högsbo, vid Sisjön och vid Masthuggskajen.

När första spadtaget togs till Kallebäcks torn i augusti så medverkade kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Bygget i Kallebäck hade för ovanlighetens skull inte överklagats av en enda närboende, och Hermansson berömde Stenas arbete med boendedialog.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Jag gillar också att det är 50/50 hyresrätter och bostadsrätter. Vi har inte byggt så här mycket i Göteborg sedan miljonprogrammets dagar. Nu gäller det bara att se till att folk har råd att bo i de nya bostäderna också. Därför behöver vi fortsätta diskutera hur vi kan få ner hyrorna, säger Ann-Sofie Hermansson.

Annons

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har byggandet de senaste åren inte alls nått upp till de uppsatta målen.

 

Fakta: Jubileumssatsningen BoStad 2021

År 2021 firar Göteborg 400 år som stad. För att försöka minska bostadsbristen har kommunpolitikerna bestämt att 7 000 nya bostäder ska byggas fram till dess.

Projektet kallas BoStad2021 eller i dagligt tal jubileumssatsningen, och är ett samarbete mellan Göteborgs stad och ett 30-tal byggaktörer.

31 projekt, från Angered i norr till Frölunda i söder, ingår i projektet. Samtliga projekt ska ligga nära kollektivtrafik och service och bidra till att förtäta staden.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.