Annons

Höjd hyra för 6 500 hushåll hos västsvenska privatvärdar

Ale Tusentals hyresgäster i Ale, Kungsbacka, Kungälv, Mölndal och Partille får vänja plånböckerna vid högre hyra. En del måste betala höjningen i efterskott.

Årets hyresförhandlingar mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har nu resulterat i nya hyror för ett flertal privata hyresvärdar i en rad västsvenska kommuner.

För drygt 3 100 hushåll i Kungsbacka innebär uppgörelsen hyreshöjningar på mellan 1 och 2,5 procent. Det motsvarar upp till 125 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen beror bland annat på var man bor, vad man betalar i dag och vilken kvalitet boendet erbjuder, till exempel när det gäller standard och förvaltning.

För ungefär hälften av de berörda lägenheterna i Kungsbacka gäller höjningen från och med årsskiftet. Det innebär att hyresgästerna måste betala flera månaders höjning i efterskott, fördelat på avierna för april, maj och juni.

För övriga hyresgäster höjs hyran om några veckor, den 1 april.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

I Mölndal berörs drygt 2 000 hushåll av förhandlingsuppgörelsen. Här höjs hyran med upp till 2,4 procent. Somliga hyresgäster får dock oförändrad hyra.

I Partille får närmare 900 hushåll hos privata hyresvärdar en höjning på 1,2–2,7 procent.

För närmare 350 hushåll i Kungälv gäller en höjning på mellan 0,9 och 3,5 procent, medan ungefär 150 hyresgäster i privatägda fastigheter i Ale får 1,7–2,5 procents högre hyra.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Även i dessa kommuner höjs hyran retroaktivt för vissa av fastigheterna från och med januari, liksom i Kungsbacka.

Annons

– Det har varit ett önskemål från många av våra förhandlingskunder för att hyran bättre ska följa deras räkenskapsår. Detta fortsätter vi att jobba mot, säger Håkan Tengelin på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Uppgörelser om nya hyror för ett stort antal privata hyresvärdar är sedan tidigare redan klara i Göteborg, Härryda och Lerum.

Läs också Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.