HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Höjd hyra för 6 500 hushåll hos västsvenska privatvärdar

Ale Tusentals hyresgäster i Ale, Kungsbacka, Kungälv, Mölndal och Partille får vänja plånböckerna vid högre hyra. En del måste betala höjningen i efterskott.

Årets hyresförhandlingar mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har nu resulterat i nya hyror för ett flertal privata hyresvärdar i en rad västsvenska kommuner.

För drygt 3 100 hushåll i Kungsbacka innebär uppgörelsen hyreshöjningar på mellan 1 och 2,5 procent. Det motsvarar upp till 125 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Höjningen beror bland annat på var man bor, vad man betalar i dag och vilken kvalitet boendet erbjuder, till exempel när det gäller standard och förvaltning.

För ungefär hälften av de berörda lägenheterna i Kungsbacka gäller höjningen från och med årsskiftet. Det innebär att hyresgästerna måste betala flera månaders höjning i efterskott, fördelat på avierna för april, maj och juni.

För övriga hyresgäster höjs hyran om några veckor, den 1 april.

Annons
Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

I Mölndal berörs drygt 2 000 hushåll av förhandlingsuppgörelsen. Här höjs hyran med upp till 2,4 procent. Somliga hyresgäster får dock oförändrad hyra.

I Partille får närmare 900 hushåll hos privata hyresvärdar en höjning på 1,2–2,7 procent.

För närmare 350 hushåll i Kungälv gäller en höjning på mellan 0,9 och 3,5 procent, medan ungefär 150 hyresgäster i privatägda fastigheter i Ale får 1,7–2,5 procents högre hyra.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Även i dessa kommuner höjs hyran retroaktivt för vissa av fastigheterna från och med januari, liksom i Kungsbacka.

Annons

– Det har varit ett önskemål från många av våra förhandlingskunder för att hyran bättre ska följa deras räkenskapsår. Detta fortsätter vi att jobba mot, säger Håkan Tengelin på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Uppgörelser om nya hyror för ett stort antal privata hyresvärdar är sedan tidigare redan klara i Göteborg, Härryda och Lerum.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.