Annons

Höjd hyra hos Familjebostäder i Göteborg

Göteborg ​Årets hyror är klara hos Familjebostäder i Göteborg. I genomsnitt höjs hyran med 1,75 procent . Men höjningen varierar mellan olika bostadsområden.
När Familjebostäder och Hyresgästföreningen började förhandla krävde bolaget ända upp till 4 procent i vissa områden. I genomsnitt låg bolagets krav på 2,54 procent, enligt Hyresgästföreningens beräkningar.
 
Bolagets skäl för att höja hyrorna var ökade driftskostnader och ett ökat behov av underhåll. Men Familjebostäder ansåg också att hyrorna i vissa områden är för låga både i förhållande till lägenheternas standard och kvalitet och i förhållande till hyresnivån hos bolagets konkurrenter.
 
Hyresgästföreningen hade dock en annan syn på saken och ansåg att kraven var för höga. Detta eftersom räntorna fortfarande är låga vilket gynnar Familjebostäders ekonomi. Samtidigt är ekonomin ansträngd för stora grupper av hyresgäster som därmed har svårt att klara nya utgifter.
 
Den uppgörelse som nu är klar innebär att hyran höjs men inte med de belopp som bolaget krävt.  Höjningen varierar från som lägst 1,25 upp till 2,25 procent.I snitt blir höjningen 1,75 procent.
 
För de hyresgäster som bor i en lägenhet som fram till nu kostat 5 000 kronor i månaden innebär den lägsta höjningen drygt 60 kronor mer i månaden och den högsta cirka 110 kronor.
 
Ursprungligen ville Familjebostäder få igenom höjningen redan från årsskiftet. Men nu gäller i stället den nya högre hyran från 1 april och några hyreshöjningar i efterskott för årets första tre månader blir det inte.
– Uppgörelsen ligger både under inflationen och en bra bit under snittet i landet, samtidigt som vi hamnar i nivå med de andra kommunala bostadsbolagen i Göteborg, säger Linda Zackariasson, Hyresgästföreningens förhandlare.
– Vårt krav var också att den nya hyran skulle gälla från 1 april, eftersom det är tufft för många hyresgäster att betala flera månaders retroaktiv hyreshöjning.
 
I uppgörelsen ingår också en höjning av avgifterna för p-platser. För de allra flesta handlar det om 13 kronor mer i månaden men i områden med boendeparkering kan höjningen bli större.
 
I samband med förhandlingarna har Hyresgästföreningen också krävt att Familjebostäder skärper sin interna kontroll av inköp och upphandlingar och att hyresgästerna inte ska drabbas ekonomiskt av bolagets bristande rutiner.
 
Bakgrunden till det kravet är de misstankar om mutbrott som riktats mot en av bolagets anställda. Han misstänks ha attesterat fakturor för jobb som aldrig utförts. En polisiär förundersökning pågår sedan förra året och tjänstemannen är tills vidare avstängd från sitt arbete.
 
– Familjebostäder har tagit till sig de här kraven och ska i största möjliga mån försöka undvika att något sådant här kan upprepas, säger Linda Zackariasson.

Annons
Fakta: Klara hyresuppgörelser allmännyttiga bolag i Västra Sverige


Stenungsundshem 1,35 procent
Öckerö Bostads AB, 1,6 procent
Alebyggen höjning i tre nivåer 0, 1,74 samt 2,6 procent
SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, höjning i två nivåer 2,13 och 2,63 procent
Tjörns Bostads AB 1,85 procent
Bostadsbolaget i genomsnitt 1,73 procent
Eksta Bostads AB 1,37-2,52 procent beroende på om lägenheten har kall- eller varmhyra
Förbo, 1,25-2,13 procent beroende på om lägenheten har kall- eller varmhyra
Stiftelsen Orustbostäder, 1,9 procent
Bostads AB Poseidon, i genomsnitt 1,7 procent
Stiftelsen Kungälvsbostäder i genomsnitt 1,95 procent
Mölndalsbostäder i genomsnitt 1,9 procent
Partillebo i genomsnitt 1,95 procent
Gårdstensbostäder 1,95 procent
Varbergs Bostad i genomsnitt 2,26 procent
Hjällbobostaden i genomsnitt 1,99 procent

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Höjd hyra hos Familjebostäder i Göteborg

Göteborg ​​Även hos kommunala Familjebostäder i Göteborg höjs hyran i år. I snitt blir höjningen 1 procent.
Efter månader av förhandlingar och efter att närmare 2 000 av Familjebostäders hyresgäster skickat brev till bolagets styrelse och protesterat mot bolagets hyreskrav blev slutligen en hyresuppgörelse klar en bit in i april.
Uppgörelsen innebär hyreshöjningar från 0 till 2 procent. Sett över Familjebostäders hela bestånd är höjningen 1 procent.
Det innebär att en snittlägenhet på 65 kvadratmeter blir en dryg femtiolapp dyrare i månaden för den som får en höjning på 1 procent.
För omkring 1 000 lägenheter, i bland annat Eriksbo, Miraallén på Lindholmen och Bankogatan i Högsbo blir hyran oförändrad under 2010.
Att höjningen varierar mellan olika områden grundar sig på ”parternas värdering av fastigheternas standard och övriga kvaliteter i relation till deras hyresnivåer”.
Överenskommelsen gäller retroaktivt från 1 januari i år, vilket innebär att hyresgästerna får betala hyreshöjningen för årets fyra första månader i efterskott. Den retroaktiva höjningen tas ut på maj månads hyra.
De flesta hyresgäster får också räkna med högre månadsavgift för sina p-platser.  Höjningen blir för de flesta 10 kronor i månaden, men i områden med boendeparkering kommer särskilda justeringar att göras av månadsavgifterna.
När förhandlingarna inleddes i november förra året var Familjebostäders utgångskrav en hyreshöjning på 3,1 procent från den 1 januari. Hyresgästföreningen å sin sida ansåg att hyrorna skulle kunna sänkas eller åtminstone förbli oförändrade.
Familjebostäder har omkring 18 000 lägenheter i Göteborg.
Även hos systerbolaget Bostadsbolaget blir det hyreshöjningar i år. Här blir höjningen 1,2 procent från 1 mars. Däremot är förhandlingarna med Bostads AB Poseidon ännu inte slutförda.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.