Annons

Höjd hyra hos Poseidon i mars

Göteborg Göteborgs största hyresvärd höjer hyrorna med nära två procent i snitt vid månadsskiftet. 26 000 hushåll berörs.

Bostads AB Poseidon var i höstas först ut i länet med att presentera krav på höjda hyror för 2013. Då yrkade den kommunala värden på att få höja hyran med upp till 5,5 procent från och med januari i år.

Sedan dess har bolaget förhandlat med Hyresgästföreningen i månader. Först nu står det klart att parterna enats om en hyreshöjning på knappt två procent i genomsnitt, med start 1 mars.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det motsvarar ungefär en hundralapp extra i månaden för den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor.

På vissa håll höjs dock hyran med upp till fyra procent beroende på tidigare hyresnivå och boendets kvalitet. I andra änden av spannet finns ett fåtal hushåll som helt slipper hyreshöjning i år.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Patrik Hakenmyr har diskussionerna tagit tid eftersom parterna haft svårt att enas om hur satsningar på underhåll ska balanseras mot att många hyresgäster just nu påverkas av kärva tider.

Annons
Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– De säger att de vill underhålla mer, annars faller husen ihop och då blir det ännu dyrare, säger han om motpartens argument. Och det är jättebra att man renoverar. Men vi tycker att det är för kraftiga höjningar utifrån de ekonomiska förutsättningarna.

Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon, uppger sig trots allt vara nöjd med överenskommelsen.

– Det är också bra att vi fortsätter processen med differentierade hyresjusteringar eftersom det är viktigt att hyran avspeglar kvaliteten i boendet, säger han i ett uttalande på bostadsbolagets hemsida.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Hyresuppgörelsen betyder att majoriteten av de göteborgare som bor hos stadens fyra kommunala värdar nu har fått höjd hyra, totalt 49 000 hushåll. I februari höjdes hyrorna hos Göteborgs Stads Bostads AB, alltså Bostadsbolaget, med 1,8 procent i genomsnitt.

Annons

Drygt 18 000 hyresgäster hos Familjebostäder i Göteborg får dock vänta på besked om hyran sedan bostadsbolaget valt att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Det har inte hänt i Göteborg på 20 år.

Hos Gårdstensbostäder pågår ännu hyresförhandlingar för bolagets drygt 2 700 lägenheter.

LÄS MER:
Övriga höjningskrav och hittills färdiga hyresuppgörelser bland kommunala hyresvärdar i Västra Götaland.

Fakta: Bostads AB Poseidon

Det största av Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag.
Har 40 000 hyresgäster fördelade på drygt 26 000 lägenheter.
Höjde senast hyrorna i januari 2012, då med två procent i genomsnitt.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.