HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg En dryg hundralapp mer i månaden. Det får hyresgästerna i BohusÄlvsborg-Skaraborg i genomsnittlig hyreshöjning efter årets förhandlingar. Här har du hela listan.
Foto: Nils-Olof Larsson/Kajsa Wedberg
För hyresgästerna hos Bollebo i Bollebygd lyckades Ludvig Möller och hans kollegor på Hyresgästföreningen få ner hyreshöjningen med 2,37 procentenheter.

Årets hyresförhandlingar närmar sig sitt slut. Den genomsnittliga höjningen blir 1,91 procent. Det gäller både hela riket och region BohusÄlvsborg-Skaraborg. För den som bor i en normalstor två motsvarar höjningen en dryg hundralapp i månaden.

Ludvig Möller är tillförordnad förhandlingschef för Hyresgästföreningen i regionen. Han säger att fastighetsägarnas krav inför förhandlingarna låg på i genomsnitt 3,35 procent. Och att Hyresgästföreningen i Bäsk, utifrån det perspektivet, sparat 120 miljoner kronor åt hyresgästerna.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Bollebygds kommunala bostadsstiftelse, Bollebo, gick exempelvis hårt ut och krävde en hyreshöjning på 4,82 procent. Den slutliga höjningen blev visserligen högre än genomsnittet men stannade trots allt på 2,45 procent.

–  Hyresjusteringarna varierar i spannet noll till fyra procent beroende på varierande lokala förutsättningar och behov. Höjningarna hos en och samma hyresvärd kan också variera med ungefär samma spann i den mån det kan bidra till att bättre spegla bruksvärdet. Det vill säga hyresgästers allmänna värderingar av boendet, säger Ludvig Möller.

 

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Hur vet ni hur hyresgästerna ser på sitt eget boende?

– Sedan ett par år tillbaka tar Hyresgästföreningen hjälp av förvaltningsenkäten Din Värd. Inför den årliga förhandlingen skickas enkäten ut till hyresgästerna, säger Ludvig Möller och fortsätter:

Annons

– En tredjedel av våra medlemmar får enkäten enligt ett rullande schema på tre år. I vår region betyder det att vi varje år skickar ut 13 500 enkäter. Ungefär 5 000 svar kommer in, vilket ger oss ett bra förhandlingsunderlag. Frågorna är indelade i sju kategorier med sammanlagt ett femtiotal frågor. Svaren redovisas öppet på dinvard.se.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

 

Hur har årets förhandlingar påverkats av Coronapandemin? 

– Eftersom de flesta bolagen har justeringsdatum den första januari börjar många förhandlingar redan på hösten. Därmed var de flesta förhandlingarna färdiga redan innan Coronakrisen var ett faktum.

Hyresgästföreningen kommer att följa samhällsutvecklingen för att se hur hur hyresgästerna blir påverkade av konsekvenserna som kommer i kölvattnet av Coronapandemin.

– Redan nu har vi lyckats påverka så att bostadsbidraget höjs för barnfamiljer och vi fortsätter att ta fajten så att hyresgäster får extra förstärkning och trygghet i dessa svåra tider. Därför har vi tagit initiativ för ett trettonpunktsprogram för åtgärder på kort och lång sikt då vi ser att flera politiska områden behöver träda in, säger Ludvig Möller.

Annons

Vill du veta hur stor höjningen blev där du bor? Kolla själv i våra unika listor – län för län och värd för värd.

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor – jämför med grannen

Fakta: Hyresförhandlingar i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningen förhandlar hyran för 102 000 lägenheter i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.