Annons

Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg En dryg hundralapp mer i månaden. Det får hyresgästerna i BohusÄlvsborg-Skaraborg i genomsnittlig hyreshöjning efter årets förhandlingar. Här har du hela listan.
Foto: Nils-Olof Larsson/Kajsa Wedberg
För hyresgästerna hos Bollebo i Bollebygd lyckades Ludvig Möller och hans kollegor på Hyresgästföreningen få ner hyreshöjningen med 2,37 procentenheter.

Årets hyresförhandlingar närmar sig sitt slut. Den genomsnittliga höjningen blir 1,91 procent. Det gäller både hela riket och region BohusÄlvsborg-Skaraborg. För den som bor i en normalstor två motsvarar höjningen en dryg hundralapp i månaden.

Ludvig Möller är tillförordnad förhandlingschef för Hyresgästföreningen i regionen. Han säger att fastighetsägarnas krav inför förhandlingarna låg på i genomsnitt 3,35 procent. Och att Hyresgästföreningen i Bäsk, utifrån det perspektivet, sparat 120 miljoner kronor åt hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bollebygds kommunala bostadsstiftelse, Bollebo, gick exempelvis hårt ut och krävde en hyreshöjning på 4,82 procent. Den slutliga höjningen blev visserligen högre än genomsnittet men stannade trots allt på 2,45 procent.

–  Hyresjusteringarna varierar i spannet noll till fyra procent beroende på varierande lokala förutsättningar och behov. Höjningarna hos en och samma hyresvärd kan också variera med ungefär samma spann i den mån det kan bidra till att bättre spegla bruksvärdet. Det vill säga hyresgästers allmänna värderingar av boendet, säger Ludvig Möller.

 

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Hur vet ni hur hyresgästerna ser på sitt eget boende?

– Sedan ett par år tillbaka tar Hyresgästföreningen hjälp av förvaltningsenkäten Din Värd. Inför den årliga förhandlingen skickas enkäten ut till hyresgästerna, säger Ludvig Möller och fortsätter:

Annons

– En tredjedel av våra medlemmar får enkäten enligt ett rullande schema på tre år. I vår region betyder det att vi varje år skickar ut 13 500 enkäter. Ungefär 5 000 svar kommer in, vilket ger oss ett bra förhandlingsunderlag. Frågorna är indelade i sju kategorier med sammanlagt ett femtiotal frågor. Svaren redovisas öppet på dinvard.se.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

 

Hur har årets förhandlingar påverkats av Coronapandemin? 

– Eftersom de flesta bolagen har justeringsdatum den första januari börjar många förhandlingar redan på hösten. Därmed var de flesta förhandlingarna färdiga redan innan Coronakrisen var ett faktum.

Hyresgästföreningen kommer att följa samhällsutvecklingen för att se hur hur hyresgästerna blir påverkade av konsekvenserna som kommer i kölvattnet av Coronapandemin.

– Redan nu har vi lyckats påverka så att bostadsbidraget höjs för barnfamiljer och vi fortsätter att ta fajten så att hyresgäster får extra förstärkning och trygghet i dessa svåra tider. Därför har vi tagit initiativ för ett trettonpunktsprogram för åtgärder på kort och lång sikt då vi ser att flera politiska områden behöver träda in, säger Ludvig Möller.

Annons

Vill du veta hur stor höjningen blev där du bor? Kolla själv i våra unika listor – län för län och värd för värd.

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor – jämför med grannen

Fakta: Hyresförhandlingar i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningen förhandlar hyran för 102 000 lägenheter i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.