HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjd hyra för Skebos hyresgäster från 1 april

Skellefteå Skellefteås allmännytta Skebo ville höja hyrorna till en mer marknadsmässig nivå. Men under förhandlingen med Hyresgästföreningen pressades kravet på 4,4 procent ner till i snitt 1,65 procent. Plus 42 kronor per lägenhet för höjd vattentaxa.
Foto: Pressbild Skebo
Åsa Andersson är nöjd med hur förhandlingen av hyrorna för 2020 sköttes. Men hade gärna sett en något större höjning. Åsa tillträdde som vd för Skebo augusti 2016.

Det händer mycket i Skellefteå de närmaste åren.
Här anläggs nämligen batterifabriken Northvolt, som enligt planerna ska bli Europas största. Och som för Skellefteås del innebär mellan 2 500 och 3 000 arbetstillfällen.

– Ja, det är faktiskt ett drömscenario för staden och att vi nu får vara med och skapa historia, säger kommunalägda bostadsbolaget Skebos vd Åsa Andersson.

Läs ocksåHyresförhandlingarna i Umeå har strandat

Bostadsbyggandet prioriteras högt när tusentals väntas flytta in till staden och Skebo har flera projekt på gång i egen regi, men även inom samarbetet i Byggrätt Norr AB.
Innan utgången av nästa år ska de första 220 lägenheterna stå klara.

– Skebo har tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks som mål att tillföra 1000 nya bostäder i Skellefteå till 2024. Vi har även andra projekt på gång, men det är för tidigt att prata om nu, säger Åsa Andersson.

Tillväxt skapar efterfrågan.
Och det var också bland annat med det som utgångspunkt som Skebo lade fram ett yrkande på 4,4 procent inför årets hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

– Vi tycker ju att det är rimligt att jämföra hyresnivåerna i Skellefteå med andra tillväxtorter och att hyrorna ska hänga med den samhällsutveckling som sker nu. Dessutom har vi legat lågt i hyreshöjningar länge jämfört med övriga Norrland, menar Åsa Andersson.

Hyresgästföreningens utgångspunkt var en annan.

– Vi följer våra riktlinjer och det är inte marknaden som styr hyressättningen, säger Johannah Malmin som var den som förhandlade hyrorna för Hyresgästföreningens medlemmars räkning.

Läs ocksåHon önskade lugn och ro i nya boendet – då flyttade ett gym in under lägenheten

Trots olika utgångspunkter och Skebos relativt sett höga anspråk så kom parterna slutligen överens.

– Efter en två tre möten trodde jag först att vi skulle stranda förhandlingarna, men vi lyckades nå varandra till slut. Vilket känns bra, inte minst för hyresgästernas skull som annars skulle ha drabbats av flera eftersläpande hyreshöjningar, säger Åsa Andersson.

Utöver den överenskomna snitthyreshöjningen från 1 april på 1,65 procent så höjs hyran med 42 kronor per lägenhet enligt avtalet.

– Det är lite speciellt. Men Skellefteå kommun har gjort stora investeringar i ett helt nytt vattenverk vilket medför stora taxehöjningar på den fasta avgiften. För de lägenheten där vatten ingår i hyran blir det därför en ytterligare höjning med 42 kronor i månaden, förklarar Johannah Malmin.

Även studentbostäderna höjs utifrån överenskommelsen, men träder i kraft först till höstterminens start 1 augusti 2020.

Fakta: Skebo

Kommunalägda Skebo är Skellefteås största fastighetsbolag som äger och förvaltar cirka 5 350 lägenheter och ett antal lokaler.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.