Annons

Höjda hyror i Stenungsund

Stenungsund Kommunägda Stenungsundshem höjer hyran med 0,7 procent från årsskiftet. 1 980 hushåll får därmed betala fyra månaders hyreshöjning i klump i april.
Foto: Gustaf Görfelt

Från början kom det kommunala bostadsbolaget till förhandlingsbordet med ett önskemål om att få höja hyrorna med drygt det dubbla, ungefär 1,6 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen står det nu klart att årets hyreshöjning landar på 0,7 procent i genomsnitt.

För ett hushåll som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor betyder det ökade utgifter på ytterligare 42 kronor i månaden. Höjningen berör ungefär 1 980 hushåll, och gäller från och med årsskiftet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det innebär att alla hyresgäster får betala hyreshöjningen för årets tre första månader i efterskott, det vill säga på april månads hyresavi.

Annons

– Utmaningen för oss handlar nu om att på bästa sätt prioritera våra åtgärder för att kunna möta våra hyresgästers förväntningar på god service och hög boendekvalitet, säger Stenungsundshems vd Ulf Lindén i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningens förhandlare Jan-Erik Jonsson tycker att samtalen runt förhandlingsbordet har varit konstruktiva.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Stenungsundshem har realiserat nyproduktionsplaner, och underhållet tycker vi är helt okej. Vi förstår att man inte kan göra allt man vill, men de vill expandera och utvecklas. Det är bra för våra hyresgäster, säger han till Hem & Hyra.

Annons

Senast Stenungsundshem höjde hyrorna var i januari förra året, då med 0,9 procent.

  • Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser för 2016 i Västra Götaland. Du hittar dem här.
  • Här hittar du listan över hyresvärdarnas krav inför årets hyresförhandlingar.

Läs också Stenungsundshems vd får lämna sin post med omedelbar verkan Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Höjda hyror i Stenungsund

Stenungsund Årets hyror hos allmännyttiga Stenungsundshem är klara. Hyran höjs med 2,4 procent från 1 januari.

Överenskommelsen som blev klar i dag innebär att Stenungsundshem bara får igenom hälften av sitt ursprungliga krav som låg på 4,8 procent. Ett krav som bolaget motiverade med högre kostnader för underhåll, el och räntor samt ökade personalkostnader.

I uppgörelsen ingår också en höjning av p-platser, carportar och garage. En öppen p-plats blir 10 kronor dyrare per månad, mc-garage och carport höjs med 15 kronor/månad och garage blir 20 kronor dyrare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppgörelsen gäller från 1 januari i år och innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 blir 120 kronor dyrare per månad.

Annons

Hyresgästföreningen har ända sedan förhandlingarna inleddes krävt återhållsamhet från bolagets sida och har också pekat på att Stenungsundshem har en stabil ekonomi och inga outhyrda lägenheter.

Stenungsundshem har drygt 2 000 lägenheter i Stenungsunds kommun.

Annons
Läs ocksåHöga höjningar i Örebro efter renovering
Läs också Hyresförhandlingarna med Akelius klara Balder vill ha ännu en hyreshöjning i Göteborg i år Hyresvärd får bakläxa efter hyreshöjning på Tjörn Får höja tio procent i Tingsryd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.