Annons

Höjd hyra trots uselt underhåll

Ystad Hyresgästerna på Stortorget i Ystad har fått nog. Underhållet av den anrika fastigheten är obefintligt. Ändå resulterade bruksvärderingen i en hyreshöjning på upp till 13 procent.

​– Jag skäms för hur här ser ut. Det har gått så långt att jag själv går ut och städar hiss och trapp om jag väntar besök. Vi har varit mesiga men nu får det vara nog, suckar Danuta Hindborg.

Hon och många andra boende i den gamla sekelskiftesfastigheten har vänt sig till hyresnämnden för att försöka ändra hyresöverenskommelsen mellan fastighetsägaren Brogripen och Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Utsikten över Stortorget är ståtlig. Men paradvåningarnas tid är förbi. Huset renoverades 1988 och sedan dess tycks tiden ha stått still. Fönsterbågar ruttnar, delar av den ornamenterade fasaden har rasat ned, tvättstugan har drabbats av mögel.

– Och reparationsintervaller verkar inte existera överhuvudtaget, ska man få något vidgjort får man bekosta det själv, fnyser hyresgästen Christer Axtelius.

Annons

Lars Risinger som har bott i huset i drygt 15 år håller med. Han tycker det är sorgligt att fastighetsägaren låter huset förfalla:

Läs ocksåAnnette bars ut av brandmän - såg sitt hem försvinna

– Om jag har förstått saken rätt betalar vi hyra för att värden ska sköta huset. Men våra fönster är inte målade på 22 år. Brogripen ser till kortsiktiga vinster.

Brogripens vd Per Ola Lindqvist tycker kritiken är missvisande.

Annons

– Vi tittar över våra fastigheter kontinuerligt. Gavelfönstren ska åtgärdas snart. Och några klagomål på trappstädningen har vi inte fått. Jag har fullt förtroende för vår förvaltning. 

Läs ocksåKorttidskontrakt oroar i Strängnäs
Fakta: Om en anhörig dör

Läs också Dåligt skött underhåll fall för hyresnämnden Hyresgäster i 203 lägenheter får ny hyresvärd Så ska du lättare hitta lediga lägenheter i nordvästra Skåne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.